Plantation Fiji 2005, 50,2 %, 0.7 L GIFT
Podrobný popis
Plantation Fiji 2005 je 15-ročná limitovaná edícia špičkového rumu značky Plantation, ktorý pochádza práve zo srdca tropického ostrova Fidži. Je vyrobený z melasy stĺpcovou metódou destilácie, ktorá prebehla v roku 2005. Po nej nasleduje zrenie v tropických podmienkach po dobu až 14 rokov v bourbonových sudoch vo Fidži a následne je preložený na jeden rok do koňakových sudov Pierre Ferrand na kontinentálne zrenie v Château de Bonbonnet vo Francúzsku. Balenie symbolizuje dokonalú a prekrásnu flóru a faunu tohto jedinečného ostrova. Celkovo bolo vyrobených iba 28 sudov tohto rumu.
Farba: Jantárová
Vôňa: Intenzívna, ovocná a zároveň korenistá, tóny pečených jabĺk, sušených sliviek a škorice
Chuť: Jemná, príjemne ovocná a korenistá, tóny karamelu, mliečnej čokolády a sladkého drievka
Zakončenie: Dlhé, korenisté s kakaovými tónmi
HISTÓRIA RUMU
Prvá písomná zmienka o existencii rumu pochádza z ostrova Barbados v roku 1647, je však isté, že výroba rumu sa odohrávala na ostrove od začiatku 17. storočia. Vo Francúzsku prichádza uvedenie rumu neskôr a to v roku 1694. Rum sa v tom čase považoval za liek. Priemerná kvalita a lacná produkcia znamenali, že rum sa prvotne konzumoval medzi otrokmi na plantáží (brandy a sherry sa považovali za príliš drahé, takže tie boli vyhradené pre osadníkov). Rum sa tiež stáva nápojom námorníkov a pirátov. Skutočný pokrok v destilačných technikách ešte neprišiel a dovtedy rum zostával len pre miestnych. Začiatkom osemnásteho storočia sa však rum šíri cez ocenán do Európy a Severnej Ameriky.
RUMOVÉ ODRODY
Existujú dve hlavné výrobné metódy, ktoré sú pôvodom dvoch odlišných liehovín:
- „Tradičné rumy“ vyrobené z melasového základu
- „Agricole rumy“ vyrobené zo šťavy z cukrovej trstiny, ktorá bola potom fermentovaná a destilovaná.
CUKROVÁ TRSTINA
Cukrová trstina sa zberá ručne alebo strojom a potom sa, čo najskôr rozreže, rozdrví, aby sa minimalizovala degradácia cukrov obsiahnutých v trstine. Po rozomletí trstiny sa šťava extrahuje a pripravuje na kvasenie, výsledkom procesu premeny cukru na alkohol je vzniknutý kvas. Tento kvas sa následne niekoľkokrát zahrieva, aby sa extrahoval rovnaký podiel cukru a melasy pre tradičný rum.
Fermentácia
Transformácia cukru na alkohol je vyvolaná pôsobením kvasiniek. Fermentácia môže trvať od niekoľkých hodín (v prípade ľahkých rumov) po niekoľko dní (v prípade zložitejších rumov) až po niekoľko týždňov.
DESTILÁCIA
Pôvodne boli všetky rumy destilované v malých bankách. Dnes sa však väčšina rumov destiluje kontinuálne v stĺpcoch. Táto moderná destilačná metóda, ktorú Kuba prvýkrát prijala v 19. storočí, umožňuje rýchlejšiu a plynulejšiu výrobu. Destilácia v kotli je stále dlhšia a ťažko zvládnuteľná, ale stále sa praktizuje na Jamajke, na Barbadose, v Svätej Lucii, na Haiti a v Guyane.
Zrenie
Po destilácii sa nový alkohol okamžite plní do fliaš alebo sa na určitý čas necháva skladovať v drevených sudoch. Najčastejšie používané v Karibiku sú mladé sudy po Bourbone (americký biely dub), ktoré dodávajú rumu vanilkové, korenené a mierne dymové tóny. Vďaka horúcemu a vlhkému podnebiu je podiel anjelov v Karibiku 3 - 4 krát vyšší ako v prípade destilátov vo Francúzsku alebo Škótsku, čo vysvetľuje ťažkosti s udržiavaním rumu v sude dlhšie ako 8 alebo 10 rokov.
Čo ďalej?
Chceli by ste Plantation Fiji 2005 ochutnať? Výborne! pridajte si ho do košíka a pokračujte v nákupe. Nevyhovuje Vám? Nevadí! Vyberte si iný produkt značky Plantation či z takmer 600 rumov z celého sveta.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.