NAŠE PREDAJNE SÚ OTVORENÉ podľa štandardných otváracích hodín. Môžete si u vyzdvihnúť vašu objednávku, ako aj priamo nakúpiť. Tešíme sa na vás!

Plantation Peru 2006, 47,9%, 0.7 L GIFT

Novinka Darčekové balenie
20 hodnotení
Značka: PLANTATION
79,90 € 66,58 € bez DPH
Skladom

One-time limitovaná edícia rumu značky Plantation pochádzajúca z juhoamerického Peru.

Aróma: Tmavá čokoláda, orechy, vanilka, nasledujú citrusové tóny.

Chuť: Jemná, výrazná je tmavá čokoláda, ktorá je nasledovaná exotickým ovocím.

Záver: Dlhý, s náznakom sušeného ovocia, škorice a orieškov.

ikony

Detailné informácie

Podrobný popis

Aróma: Tmavá čokoláda, orechy, vanilka, nasledujú citrusové tóny.

Chuť: Jemná, výrazná je tmavá čokoláda, ktorá je nasledovaná exotickým ovocím.

Záver: Dlhý, s náznakom sušeného ovocia, škorice a orieškov.

Peru 2006 je limitovaná edícia iba 21 sudov pre celý svet, ktorá vyjadruje osobnosť peruánskeho regiónu a bohatstvo cukrovej trstiny z údolia Chicama, ktoré sa nachádza iba niekoľko stoviek kilometrov od ekvádorských hraníc. Región je veľmi ovplyvnený meteorologickým javom El Niño, ktorý môže byť zničujúci, ale tiež ponúka významné hnojenie aj pre pestovateľov cukrovej trstiny. Jedinečné vlastnosti tohto regiónu inšpirovali tím Plantation Rum a Cartavio k vytvoreniu tohto aromatického a komplexného 14 ročného pokladu.

Plantation Rum Peru 2006 je zmes rumov, ktorá je výsledkom trojdňovej fermentácie destilovanej vo viackolónových destilačných zariadeniach a tiež zariadeniach typu John Dore. Za svoju osobnosť vďačí tiež procesu dvojitého starnutia, ktorý je podpisom všetkých rumov Plantation a zdrojom ich ohromného úspechu. Tento rum, destilovaný v roku 2006, najskôr zrel jedenásť rokov v 200-litrových sudoch po bourbone v pivniciach peruánskej pálenice, kde je "anjelská daň" regulovaná vďaka technickej kontrole vetrania a vlhkosti. Rum potom uskutočnil dlhú námornú plavbu do Francúzska, kde ešte tri roky zrel v Javrezacu na juhozápade Francúzska v 400-litrových sudoch z francúzskeho duba.

Edícia The Birds of Paradise

Na zdôraznenie výnimočného charakteru zbierky vintage rumov pochádzajúcich z inšpirujúcich spoluprác, Plantation Rum vzdáva hold regiónu každej krajiny s témou Birds of Paradise. Na etiketách fliaš sú hrdo označené symbolické a pôvodné vtáky každého národa. Po Jamajke, Fidži a Barbadose pokračuje prehliadka vtákov v Peru touto edíciou z roku 2006, ktorej štítok zdobí peruánsky skalný kohútik, ktorý sa v kečuánčine nazýva „tunki“. Tento skvostný rodák z oblačného lesa, ktorý sa dá rozoznať podľa výrazného oranžového čela, je považovaný za národného vtáka Peru. 


História rumu

Plantation glass1

Prvá písomná zmienka o existencii rumu pochádza z ostrova Barbados v roku 1647, je však isté, že výroba rumu sa odohrávala na ostrove od začiatku 17. storočia. Vo Francúzsku prichádza uvedenie rumu neskôr a to v roku 1694. Rum sa v tom čase považoval za liek. Priemerná kvalita a lacná produkcia znamenali, že rum sa prvotne konzumoval medzi otrokmi na plantáží (brandy a sherry sa považovali za príliš drahé, takže tie boli vyhradené pre osadníkov). Rum sa tiež stáva nápojom námorníkov a pirátov. Skutočný pokrok v destilačných technikách ešte neprišiel a dovtedy rum zostával len pre miestnych. Začiatkom osemnásteho storočia sa však rum šíri cez oceán do Európy a Severnej Ameriky.

Rumové odrody

Existujú dve hlavné výrobné metódy, ktoré sú pôvodom dvoch odlišných liehovín:
- „Tradičné rumy“ vyrobené z melasového základu
- „Agricole rumy“ vyrobené zo šťavy z cukrovej trstiny, ktorá bola potom fermentovaná a destilovaná.

Rum1

Cukrová trstina

Cukrová trstina sa zberá ručne alebo strojom a potom sa, čo najskôr rozreže, rozdrví, aby sa minimalizovala degradácia cukrov obsiahnutých v trstine. Po rozomletí trstiny sa šťava extrahuje a pripravuje na kvasenie, výsledkom procesu premeny cukru na alkohol je vzniknutý kvas. Tento kvas sa následne niekoľkokrát zahrieva, aby sa extrahoval rovnaký podiel cukru a melasy pre tradičný rum.

Fermentácia

Transformácia cukru na alkohol je vyvolaná pôsobením kvasiniek. Fermentácia môže trvať od niekoľkých hodín (v prípade ľahkých rumov) po niekoľko dní (v prípade zložitejších rumov) až po niekoľko týždňov.

Destilácia

rhum-folies1

Pôvodne boli všetky rumy destilované v malých bankách. Dnes sa však väčšina rumov destiluje kontinuálne v stĺpcoch. Táto moderná destilačná metóda, ktorú Kuba prvýkrát prijala v 19. storočí, umožňuje rýchlejšiu a plynulejšiu výrobu. Destilácia v kotli je stále dlhšia a ťažko zvládnuteľná, ale stále sa praktizuje na Jamajke, na Barbadose, v Svätej Lucii, na Haiti a v Guyane.

Zrenie

Po destilácii sa nový alkohol okamžite plní do fliaš alebo sa na určitý čas necháva skladovať v drevených sudoch. Najčastejšie používané v Karibiku sú mladé sudy po Bourbone (americký biely dub), ktoré dodávajú rumu vanilkové, korenené a mierne dymové tóny. Vďaka horúcemu a vlhkému podnebiu je podiel anjelov v Karibiku 3 - 4 krát vyšší ako v prípade destilátov vo Francúzsku alebo Škótsku, čo vysvetľuje ťažkosti s udržiavaním rumu v sude dlhšie ako 8 alebo 10 rokov.


Čo ďalej?

Chceli by ste Plantation Jamaica 2003 ochutnať? Výborne! pridajte si ho do košíka a pokračujte v nákupe. Nevyhovuje vám? Nevadí! Vyberte si iný produkt značky Plantation či z takmer 700 rumov z celého sveta.

Dodatočné parametre

Kategória: Rum Peru
Objem: 0.7 L
Obsah alkoholu: 47.9%
EAN: 3460410532015

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Pridať komentár
Nevypĺňajte toto pole: