Melasa

Melasa

Melasa je tmavý, sladký, sirupovitý vedľajší produkt vyrobený počas extrakcie cukrov z cukrovej trstiny a cukrovej repy. Melasa môže mať rôznu farbu, sladkosť a obsah výživy v závislosti od odrody alebo koľko cukru bolo extrahovaných.

Melasa má bohatú históriu v karibskom a južnom Spojených štátoch, kde sa vo veľkom pestuje cukrová trstina a cukrová repa. Melasa bola tiež populárnym sladidlom v Spojených štátoch na začiatku 20. storočia. 

Ako sa vyrába melasa?

Počas procesu výroby cukru sa šťava extrahovaná z cukrovej trstiny alebo cukrovej repy varí, kým sa cukry nevykryštalizujú a nevyzrážajú. Sirup, ktorý zostal po kryštalizácii, sa označuje ako melasa. Zvyčajne sa šťava z cukrovej trstiny podrobí trom cyklom varenia a kryštalizácie, aby sa extrahovalo čo najviac cukru. Pri každom nasledujúcom cykle má melasa, ako vedľajší produkt menej cukru.

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.