1731 Fine & Rare Mauritius 7 Y.O. (Recenzia)

1731 Fine & Rare Mauritius 7 Y.O. (Recenzia)

Rum z exotickej krajiny s exotickou vôňou a záverom. Tak by sme v skratke mohli zhodnotiť 1731 Fine & Rare Mauritius 7 Y.O. Ale keďže sa o ňom určite chcete dozvedieť viac, prinášame vám túto recenziu.

Nestáva sa často, že by k nám zavítal rum z Maurícia. Predsa len, majorita rumovej produkcie sa nachádza v Karibiku a Južnej Amerike. O to väčšiu radosť máme z 1731 Fine & Rare Mauritius 7 Y.O. Je to veľmi zaujímavý rum, ktorý si zaslúži vašu pozornosť. Nižšie sa o ňom dočítate viac.

Odkiaľ pochádza 1731 Fine & Rare Mauritius 7 Y.O.?

Maurícius leží 850km západne od Madagaskaru. Je to malá ostrovná krajina s príjemným podnebím, v ktorom sa darí cukrovej trstine. Rum 1731 Fine & Rare Mauritius 7 Y.O. vyrába Grays Distillery ležiaca v severnej časti ostrova. Táto spoločnosť bola založená ešte v roku 1931 a venuje sa nielen destilácii alkoholu. Vyrába aj víno a funguje tiež ako importér a exportér rôznych veľkých značiek, dokonca aj mimo kategórie alkoholu.

Je to teda multifunkčná spoločnosť, čo v nás pravdupovediac podvedome vzbudzuje obavy o kvalitu ich rumov. Musíme však povedať, že v tomto prípade obavy nie sú na mieste. Určite nie v súvislosti s rumom 1731 Fine & Rare Mauritius 7 Y.O.

Gray's Distillery Mauritius

Exteriér destilérie. Zdroj: newgrove.mu

Rum sa v Grays Distillery vyrába prevažne v "chladnejších" mesiacoch (jún, júl, august) z čerstvo vyrobenej melasy. Tú získavajú ako vedľajší produkt výroby cukru z cukrovej trstiny bez použitia síry. Typická doba fermentácie je 30 hodín. Na destiláciu využívajú column still, teda stĺpovú kontinuálnu kolónu.

Grays Distillery interiér

Interiér destilérie a column stilly. Zdroj: newgrove.mu

Tri druhy sudov pre špeciálne chuťové obohatenie

1731 Fine & Rare Mauritius 7 Y.O. je súčasťou širšej ponuky značky 1731 Fine & Rare. Pod jej vlajkou nájdeme viaceré single origin rumy, ale aj regionálne blendy (zmesy rumov z viacerých destilérií nachádzajúcich sa v jednom regióne). Spoločným znakom všetkých rumov 1731 Fine & Rare je, že celý čas zrejú v tropických podmienkach. Vďaka teplému a vlhkému podnebiu je práca alkoholu a dreva omnoho intenzívnejšia, tým pádom je aj samotný rum vyzretejší.

Ďalej platí, že všetky rumy tejto značky sú plnené pri 46% alkoholu, sú nedofarbované, nefiltrované za studena a neobsahujú nijaký cukor. Vďaka tomu dostávate možnosť ochutnať rumy z daných lokalít vo veľmi čistej podobe.

1731 Fine & Rare Mauritius 7 Y.O.

Ak máme byť úprimní, po dizajnovej stránke sme už videli aj lepšie spracované etikety a obaly. Po bližšom pohľade však človek prevedeniu dokáže prísť na chuť. Aj keď obal často predáva, v konečnom dôsledku je to obsah fľaše, ktorý je najdôležitejší.

Dominantná tyrkysová farba na tmavom pozadí prezrádza pôvod rumu, biely nápis zase jeho vek. Tuba vyrobená z tvrdšieho materiálu s plechovým vekom okrem toho nesie aj detaily o zrení. Tu to začína byť zaujímavé.

1731 Fine & Rare Mauritius 7 Y.O. detail tuby

Z tuby vyčítate prakticky všetky dôležité informácie. Takýto level transparentnosti sa vidí málokedy a svedčí o tom, že výrobca nemá čo skrývať. Podobne môžeme spomenúť aj rum značky Plantation, ktoré s transparentnosťou nikdy nemali problém.

Tento rum sa destiluje z melasy pomocou stĺpových destilačných zariadení (column still). Zrie 7 rokov v sudoch po koňaku. Následne sa 35% z blendu necháva dozrieť ďalšie 3 roky v kombinácii sudov po portskom víne a sudov vyrobených z agátového dreva. Práve to je s najväčšou pravdepodobnosťou ten element, ktorý rumu dodáva jeho jedinečný charakter. Finiše v sudoch po koňaku zväčša bývajú veľmi chutné, doplniť ich ale o sudy po portskom víne a sudy z akáciového dreva, to si koleduje o skvelý chuťový zážitok.

1731 Fine & Rare Mauritius 7 Y.O. v poháriku

Rum má v pohári sýtu červeno-hnedú farbu. Pravdepodobne sa pod ňu podpísalo hlavne sekundárne zrenie. Rum je už na pohľad pomerne hustý a zanecháva malé nožičky na stenách pohára. Vôňa je robustná, plná a dajú sa v nej nájsť celkom netradičné aromatické vrstvy. Ucítite náznaky čerstvého ihličia, mierne kyslého kôstkového ovocia ako napríklad ringloty a tiež pomaranč.

Chuť je hladká s veľmi malým náznakom olejovitosti. Pravdupovediac, v chuti tento rum oproti svojej vôni trochu stráca. Pokračujú tu niektoré korenisté tóny a ľahká svieža kyslosť, avšak pomerne nevýrazne. Záver to ale všetko zachraňuje a nadväzuje na bohatú vôňu. Je mierne dlhý, cítiť zrelú nektárinku, ale aj vplyv sudov - vystupujú drevité tóny. Mňam!

Záver

1731 Fine & Rare Mauritius 7 Y.O. je veľmi zaujímavý rum čerpajúci svoje prednosti najmä z netradičnej kombinácie sudov, v ktorých zrel. Menej výraznú chuť zachraňuje vôňa a záver, čo však pre niekoho môže byť výhodou. Pre nás je to rum hlavne o bohatom a zaujímavom závere. Od výrobcu máme informáciu, že na tohtoročnom nemeckom Rum Feste bol práve tento rum najviac ospevovaný spomedzi všetkých fliaš 1731 Fine & Rare.

Hodnotenie

Ak vás tento rum zaujal, kliknite na tlačidlo nižšie, ktoré vám zobrazí 1731 Fine & Rare Mauritius 7 Y.O. v našom e-shope.

CTA 1731 Fine & Rare Mauritius 7 Y.O.

Legenda k hodnoteniu:
100-96     Nektár pre bohov. Každý aspekt tejto fľaše je dotiahnutý do dokonalosti.
95-90       Výborné. Nevadilo by nám do konca života piť už iba túto fľašu.
89-85       Veľmi dobré, rozhodne odporúčame. Pravdepodobne aj my sami máme doma fľašu alebo dve.
84-80       Chutné pitie, veľmi dobrá stredná cesta. Oplatí sa kúpiť znovu.
79-70       OK. Už sme pili aj lepšie, ale nie je to prepadák.
69-60       Priemer. Pravdepodobne by sme si dobrovoľne nedali ďalší panák.
59-50       Žiadna sláva. Fajn na využitie do kokteilov, ktoré zakryjú nedostatky.
49-0         Použite radšej na varenie alebo do koláčov.

Upozornenie: Naše hodnotenie sa odvíja od čisto subjektívnych čuchových a chuťových vnemov. Aj keď sa snažíme fľaše hodnotiť čo najviac objektívne, v niektorých ohľadoch sa s nami nemusíte zhodnúť. Preto neberte naše verdikty ako finálne a nemenné. Odporúčame ich vnímať ako jeden z faktorov, na základe ktorých sa môžete rozhodnúť. Najlepšie si urobíte obraz po odskúšaní daného alkoholu "na vlastnej koži".

Ďalšie zaujímavé články
3 dôvody, prečo dať šancu japonskej whisky, ktorá dobýja svet
 · 3 min čítania

3 dôvody, prečo dať šancu japonskej whisky, ktorá dobýja svet

Japonská whisky v posledných rokoch získava čoraz viac uznania a ocenení. Aj vás zaujíma, čím dobýja svet a prečo by ste jej naozaj mali dať šancu aj vy?
Prečítať článok
5 receptov na najlepšie rumové drinky
 · 4 min čítania

5 receptov na najlepšie rumové drinky

V našom blogu nájdete 5 receptov na letné rumové drinky. Ich príprava je veľmi jednoduchá a výsledok zaručene poteší každého, komu ich pripravíte.
Prečítať článok