Cognac & Brandy
Cognac / Koňak a Brandy. Je medzi nimi rozdiel?
Koňak a Brandy majú toho veľa spoločného, ale napriek tomu, že si ľudia často myslia, že ide o jeden a ten istý druh alkoholu, nie je to celkom tak.
BRANDY
Brandy je súhrnný…
Cognac & Brandy
Cognac / Koňak a Brandy. Je medzi nimi rozdiel?
Koňak a Brandy majú toho veľa spoločného, ale napriek tomu, že si ľudia často myslia, že ide o jeden a ten istý druh alkoholu, nie je to celkom tak.
BRANDY
Brandy je súhrnný názov pre destiláty pripravené z vína, pričom podiel alkoholu sa po destilácii pohybuje od 30 - 60%. Vo svete nájdeme veľké množstvo druhov brandy z Francúzska, ale aj severnej Ameriky a Austrálie. Zaujímavé je aj arménske brandy Ararat.
COGNAC
Cognac, alebo ak chcete koňak predstavuje akýsi brandy, ktorý sa pripravuje z Ugni Blanc hrozna, výlučne z francúzskeho regiónu Cognac, podľa ktorého dostal tento kvalitný alkohol svoj názov.
AKO KOŇAK VZNIKÁ
Vo všeobecnosti je koňak správne považovaný za najlepší a najvyberanejší zo všetkých destilátov, ktoré sú vyrábané z hrozna. Asi 130 kilometrov severne od francúzskeho mesta Bordeaux ležia mestá Cognac a Jarnac, ktoré tvoria srdce koňakového odvetvia. Región, ktorý sa tiahne od La Rochelle na severe k Royan na západe až po Angouleme na východe je domovom takmer 6 000 malých pestovateľov hrozna, ktorí dodávajú biele víno, prevažne z kvalitného hrozna Ugni Blanc (Trebbiano) na destiláciu. Tieto vínka sú charakteristické vysokou kyslosťou a nízkym obsahom alkoholu. Takéto víno by ste však asi piť nechceli. Chuťovo nie je vôbec príjemné. Na destiláciu je však ideálne, pričom destilačný proces sa deje dvakrát.
ZRENIE KOŇAKU
Cognac má niekoľko druhov a kategórií, ktoré reflektujú čas, ktorý každý z nich strávil v sude.
VS (Very Special)
VS koňaky musia obsahovať eaux-de-vie nie mladšiu ako dva roky. Väčšina VO koňakov sa pije samotné bez ľadu, so zázvorovou sódou a tonikom alebo v miešaných koktejloch.
VSOP (Very Special Old Pale)
VSOP koňaky musia zrieť minimálne štyri roky. Tieto koňaky sa pijú samotné bez ľadu, vo výnimočných prípadoch aj v koktejloch.
XO (Extra Old)
XO (Extra Old) alebo koňaky s označením "Napoléon", "Extra" a "Hors d'âge" zrejú v sudoch minimálne šesť rokov. V roku 2018 sa s výnimkou označenia Napoléon predĺži minimálna doba zrenia na 10 rokov. XO koňaky jednoznačne odporúčame piť samotné.
ZAUJÍMAVOSTI O KOŇAKU
Anjelská daň (odparenie zo suda) si ročne vyžiada až 20 000 fliaš koňaku ročne?
Iba 3% koňaku sa skonzumuje vo Francúzsku.
Ak navštívite oblasť Cognac, stretnete sa s tým, že pivnice sú pokryté čiernou vrstvou podobnou sadzi. Sadza to nie je, je to však "dobrá plieseň" - Torula Compniacensis, ktorá sa živí výparmi z koňakových sudov.
NAŠE ODPORÚČANIE NA KOŇAK
Ak by ste chceli vyskúšať niečo nové a odkloniť sa od tradičných, na Slovensku známych značiek ako Hennessy, Martell, Rémy Martin alebo Courvoisier, určite odporúčame vyskúšať značku Ferrand Cognac. Koňaky od tejto značky sú už niekoľko rokov hodnotené ako najlepšie a najkvalitnejšie na svete.