3 dôvody, prečo dať šancu japonskej whisky, ktorá dobýja svet
3 dôvody, prečo dať šancu japonskej whisky, ktorá dobýja svet
Japonská whisky v posledných rokoch získava čoraz viac uznania a ocenení. Aj vás zaujíma, čím dobýja svet a prečo by ste jej naozaj mali dať šancu aj vy?
Tradícia výroby whisky v Japonsku siaha až do roku 1870. Komerčná výroba whisky však začala až pomerne neskoro, a to v roku 1924, kedy bol v krajine otvorený vôbec prvý liehovar - Yamazaki. V súčasnosti už existuje v Japonsku niekoľko spoločností, ktoré whisky vyrábajú, no najznámejšie a najpopulárnejšie fľaše pochádzajú od spoločností Suntory a Nikka. Práve pre úplných začiatočníkov s japonskou whisky sa často odporúča skvelá whisky z liehovaru Nikka - Nikka from the Barrel.
Prečo teda dať šancu japonskej whisky? Spísali sme pre vás 3 dôvody:
Japonská whisky je podobná škótskej, no je ľahšia a menej výrazná
Príprava a výroba japonskej whisky je zrejme najviac podobná výrobe tej škótskej. Samozrejme, je tu hneď viacero rozdielov, ktoré sa postupne čím ďalej, tým viac prehlbujú. Už len podnebie a s ním súvisiace počasie sú v oboch krajinách výrazne rozdielne. Japonsko je výrazne teplejšie ako Škótsko a zároveň má aj pomerne mierne zimy, čo sa odzrkadľuje aj v samotnom procese zrenia whisky.
Japonská whisky sa tiež vyrába tak, aby bola kombinovateľná s konkrétnymi druhmi jedla. Necítiť v nej orieškové či silné rašelinové tóny a oproti škótskej whisky je jej chuť o niečo vyváženejšia a ľahšia. Ak teda niekomu prekáža výrazná chuť škótskej whisky, jej o niečo ľahší a menej aromatický japonský súrodenec by mohol byť tou správnou voľbou.
Japonská precíznosť a chuť ako žiadna iná
Výnimočná je však japonská whisky aj tým, že na rozdiel od západných výrobcov, japonskí liehovarníci si navzájom omnoho viac konkurujú, a teda tu nevzniká až tak veľa produktov, v ktorých by sa miešal alkohol od viacerých spoločností - ako je zvykom napr. v Škótsku. Naopak, jednotliví výrobcovia whisky v Japonsku medzi sebou súťažia, radi s whisky experimentujú a celkovo sa vyznačujú typickou japonskou precíznosťou, možno až puntičkárstvom.
Špecialitou je tiež japonský dub Mizunara, ktorý rastie len na japonských ostrovoch. Počas zrenia whisky sa často okrem tradičných sudov po sherry používajú aj sudy z duba Mizunara, vďaka čomu má japonská whisky chuť ako žiadna iná.
Moderná whisky, ktorou upútate
Výhodou japonskej whisky oproti jej škótskym či írskym bratom je pre niekoho aj fakt, že je jednoducho moderná, trendy a zaujímavá. Dizajn fliaš sa výrazne líši od iných typov whisky a vyžaruje z neho dokonalá japonská harmónia. Práve tá odráža samotné princípy japonskej kultúry. Jemná, vyvážená a harmonická japonská whisky sa nielen dobre pije, ale aj sa na ňu dobre pozerá. Fľašou kvalitnej japonskej whisky určite upútate každú návštevu.