Limitovaná edícia rumu Ron Cristóbal Santa Maria 2022

Limitovaná edícia rumu Ron Cristóbal Santa Maria 2022

Počas školských časov sa určite väčšina z nás učila o Krištofovi Kolumbovi. Tento moreplavec a svetoznámy objaviteľ veľkou mierou prispel k objavovaniu nových zákutí Zemegule. Pamätať si možno budete aj na názvy Kolumbových lodí - Niña, Pinta a Santa Maria. Nie je nijakou náhodou, že práve tieto názvy nájdete tiež medzi rumami Ron Cristóbal.

Táto značka vydávajúca rumy z Dominikánskej Republiky si totiž svetoznámeho objaviteľa menom Krištof Kolumbus vzala ako svoju hlavnú inšpiráciu. Práve on podľa historických záznamov priniesol do Karibiku cukrovú trstinu, hlavnú surovinu používanú na výrobu rumu. Kolumbovu podobizeň nájdete dokonca aj na samotnej fľaši. Áno, presne tak, je to ten pán s bradou.

Po stopách lodí Krištofa Kolumba

Zatiaľ čo rumy Ron Cristóbal Niña a Ron Cristóbal Pinta patria do bežnej "core range" ponuky značky, Ron Cristóbal Santa Maria je limitovaná edícia vydávaná v obmedzených počtoch.

So svojimi "bežnejšími" súrodencami má spoločný pôvod - destilériu Alcoholes Finos Dominicanos. Rumy Santa Maria sú však vydávané iba raz za rok, zväčša na jeseň a predstavujú to najlepšie, čo z týchto dominikánskych rumov môžete ochutnať.

Ich veľmi príjemný a zaujímavý chuťový profil je určený pre široké rumové publikum. Na svoje si prídu rumoví fajnšmekri, ale aj ľudia, ktorí sa iba dostávajú do sveta prémiových rumov.

V čom konkrétne spočíva ich kúzlo? Popri limitovanom množstve je spoločným menovateľom rumov Ron Cristóbal Santa Maria nasledovné:

  • Každý z rumov má minimálne 12 rokov
  • Zrenie v rôznych druhoch sudov (po víne, whisky či koňaku)
  • Vyššie percento alkoholu pre intenzívnejšiu chuť
  • Ručné plnenie do fliaš

Ron Cristóbal Santa Maria 2022

V roku 2022 sa do série Santa Maria dostalo 7 nových rumov. Šesť z nich pochádza z jednej várky vyrobenej v roku 2009. Výrobca vám tak dáva jedinečnú možnosť ochutnať základnú podobu rumu, ktorú v tomto prípade predstavuje Vintage 2009, a následne si porovnať chuťový a aromatický vplyv finišov po rôznych druhoch vína. Čerešničkou na torte je siedmy rum v tejto rade, 15-ročný rum destilovaný v roku 2007, ktorý bol dokončený v sude po dymovej whisky z regiónu Islay.

Po chuťovej stránke sú tieto rumy jemne sladké, spĺňajú však zákonný limit 20g cukru na jeden liter rumu. Od výrobcu máme info, že v priemere ide o dosladenie na úrovni 12g na jeden liter. Snaha zistiť konkrétne vinárstva, z ktorých sudy pochádzajú, však nedopadla úspešne. Je to výrobné tajomstvo, ktoré si stráži väčšina producentov rumu. To isté platí aj pre pôvod sudov po dymovej whisky. Niektoré z mien by vraj ale boli našim fanúšikom veľmi dobre známe.

Poďme sa na jednotlivé rumy pozrieť trochu detailnejšie.

Ron Cristóbal Santa Maria Vintage 2009

Ron Cristóbal Santa Maria Vintage 2009

Ron Cristóbal Santa Maria Vintage 2009 je ročníkový rum obsahujúci blend rumov vyrobených v jednom roku a v jednej destilérii. Počas celej doby zrenia ležal v dubových sudoch, ktoré predtým obsahovali bourbon. Po destilácii v roku 2009 následovalo zrenie dlhé 13 rokov, ktoré ukončilo plnenie do fliaš v roku 2022 pri obsahu alkoholu 45%. Finálne množstvo fliaš pre celý svet je 2063 kusov.

Ako sme už spomenuli vyššie, Vintage 2009 by sme mohli považovať za základný pilier tejto edície Santa Maria. Okrem verzie finišovanej v sude po whisky z regiónu Islay sú totiž všetky ostatné finiše vyrobené z tých istých várok, ako je Vintage 2009. Odporúčame postaviť si vedľa seba tento rum spolu s ďalšími nasledujúcimi a hľadať jemné nuansy vôní a chutí spôsobené sekundárnym zrením.

Vôňa tohto rumu má sladké a príjemné tóny marcipánu a mandlí s ľahkým dotykom citrusových plodov a kokosu. Po ochutnaní vás zasiahnu intenzívne chute zrelých marhulí a vanilkových karamelových sladkostí. Záver rumu je prekvapivo korenistý s dominantným bielym korením.

 

Ron Cristóbal Santa Maria Recioto Finish

Ron Cristóbal Santa Maria Recioto Cask Finish

Ron Cristóbal Santa Maria Recioto Finish zrel podobne ako väčšina rumov série Santa Maria celých 13 rokov v dubových sudoch. Tie predtým obsahovali bourbon, čo je klasické prvotné zrenie takmer všetkých rumov. U tohto rumu je však zaujímavé aj druhotné zrenie. Záverečné mesiace svojho "dospievania" totiž strávil v sudoch po víne Recioto. Celkový počet vyrobených fliaš predstavuje 923.

Vinice v oblasti Valpolicella

Obrázok hore: vinice v oblasti Valpolicella. Zdroj: nfovalpolicella.it

Recioto je špecifický typ vína, ktoré sa vyrába v talianskej oblasti Valpolicella. Ide v podstate o sladkú verziu vína Amarone, ktoré vzniká taktiež v tejto oblasti. Hrozno používané na výrobu Recioto je po zbere najskôr sušené niekoľko týždňov v miestnostiach s vysokou teplotou a nízkou vlhkosťou. Vyparením časti vody z bobúľ hrozna je výsledný mušt koncentrovanejší a napokon z neho vzniká aj chuťovo intenzívnejšie víno s plnším telom. Po dosiahnutí požadovaného obsahu alkoholu je Recioto uložené do dubových sudov na minimálne dva roky.

Vôňa tohto rumu je prekvapivo sladká s tónmi ovocného koláču a príjemnou drevitosťou. Nasledujú aj jemnejšie vône vanilkového cukru a mentolu. Chuť je komplexná, nájdete v nej karamelové cukríky, tmavé bobuľové ovocie a hnedý cukor. Záver je ľahko horkastý s náznakom dymu.

Ron Cristóbal Santa Maria Pinot Noir Finish

Ron Cristóbal Santa Maria Pinot Noir Finish

Ďalším rumom v rade je Ron Cristóbal Santa Maria Pinot Noir Finish. Ide o 13-ročný rum, ktorého finiš prebehol v sude po víne Pinot Noir. Destilovaný bol v roku 2009, plnený do fliaš v auguste 2022. Celkovo bolo vyrobených iba 944 fliaš pre celý svet.

Pinot Noir je jedna z najstarších odrôd vína pochádzajúca pravdepodobne niekde z oblastí pohraničia súčasného Francúzska a Nemecka. Geneticky je táto odroda oddelená iba pár generácií od pôvodných divokých odrôd hrozna. Ako odroda viniča s hrubou šupkou má Pinot Noir všeobecne strednú až vysokú kyslosť, nízky obsah fenolových zlúčenín, nízky až stredný obsah mäkkých tanínov a je bledšej farby ako väčšina ostatných červených vín.

Vinič pinot noir

Obrázok hore: Strapce hrozna Pinot Noir v regióne Burgundy. Zdroj: wine-searcher.com

Podstatou vína Pinot Noir je jeho vôňa červených bobúľ a kôstkového ovocia (čerstvé červené čerešne v ľahších vínach a dusené čierne čerešne a višne v ťažších exemplároch). Mnohé z ťažších Pinot Noir vín môžu ukazovať náznaky lesnej zeme a najmä pri zebre počas teplejších období obsahujú náznaky kože a fialiek.

Vôňa Ron Cristóbal Santa Maria Pinot Noir Finish má tóny zrelého hrozna a pomarančovej šupky skombinované s dotykom medicínskych aróm prechádzajúcich až do síry. Chuť rumu je poznateľne ovplyvnená finišom po vínovom sude, ucítite aj vanilku, pomaranče a hnedý cukor.

Ron Cristóbal Santa Maria Tokaji Finish

Ron Cristóbal Santa Maria Tokaji Cask Finish

Z rumu Ron Cristóbal Santa Maria Tokaji bolo v rámci série Santa Maria 2022 vyrobených najmenej fliaš - iba 802. Ide opäť o 13-ročný rum destilovaný v roku 2009, ktorý bol dokončený finišom v sude po víne, tentokrát z regiónu Tokaj.

Víno odrody Furmint

Obrázok hore: Vinič Furmint v tokajskej vinici. Zdroj: thewinesociety.com

Označením Tokaji alebo Tokaji Blend sú väčšinou pomenované vína obsahujúce viaceré druhy ušľachtilých vín pochádzajúcich z oblasti Tokaj v Maďarsku. Malé územie tejto oblasti sa nachádza aj na Slovensku. Z najznámejších odrôd viniča využívaných v tokajskej oblasti môžeme spomenúť Furmint, ktorú určite pozná nejeden vinár aj u nás.

Vôňa tohto rumu je v úvode celkom drevitá, až prašná, neskôr sa vyvíja do bohatých maslových tónov s dotykom citrusových plodov. Chuť je sladká, jemná, dominujú tóny vanilky a čerstvého kokosu. Záver je veľmi herbálny a stredne dlhý.

Ron Cristóbal Santa Maria Marsala Finish

Ron Cristóbal Santa Maria Marsala Finish

Ron Cristóbal Santa Maria Marsala Finish získal po svojom primárnom zrení v tropickej klíme Dominikánskej Republiky ďalšie zrenie v sude, ktorý predtým obsahoval fortifikované víno Marsala. Rum bol destilovaný v roku 2009, do fliaš ho naplnili v Dánsku v roku 2022 a celkovo bolo vyrobených 902 fliaš.

Marsala je mesto ležiace na najzápadnejšom pobreží Sicílie a práve tu vzniklo v 18. storočí aj fortifikované víno pomenované podľa tohto miesta. Slovíčko fortifikované znamená, že obsah alkoholu je zvýšený priliatím čistého destilátu. Marsala je veľmi rozsiahla kategória vína či už po stránke farby, dĺžky zrenia, alebo stupňa sladkosti.

Pivnica v regióne Marsala

Obrázok hore: Sudy so zrejúcim vínom v meste Marsala. Zdroj: vivino.com

Po aromatickej stránke je rum v úvode pomerne alkoholový, potrebuje pár minút aby sa "nadýchal". Keď mu ich doprajete, odhalí vám príjemné tóny vanilky a dubového dreva v kombinácii s dotykom kvetín. Chuť je veľmi komplexná a zaujímavá. Hrozno s tmavou čokoládou sa kombinuje s mätou. V krémovom závere nájdete opäť najmä tóny vanilky.

Ron Cristóbal Santa Maria Chenin Blanc Finish

Ron Cristóbal Santa Maria Chenin Blanc Finish

Ron Cristóbal Santa Maria Chenin Blanc Finish je predposledným rumom v našom zozname. Podobne ako aj pri ostatných z rady Santa Maria pre rok 2022, aj tento rum bol dokončený v sude po víne, tentokrát vyrobenom z odrody Chenin Blanc. Plnený do fliaš bol v auguste 2022 pri 45% alkoholu s celkovým počtom 921 fliaš.

Strapec hrozna Chenin Blanc

Obrázok hore: strapec hrozna Chenin Blanc. Zdroj: wine-searcher.com

Chenin Blanc je odroda bieleho hrozna pochádzajúca z Francúzska. Má veľmi príjemnú a sviežu chuť plnú citrusových plodov doplnenú o jemné oxidačné tóny prechádzajúce až do tónov mandlí. Spracovanie tohto vína je veľmi rozmanité, od klasického dezertného vína, cez šumivé, až po sudové. Pri zrení v sudoch toto víno dosahuje svoj vrchol až po 10 rokoch, niektoré však zvládnu byť uskladnené v pivniciach aj viac ako pol storočia.

Po privoňaní k poháriku tohto rumu ucítite najskôr charakter skladu so sudmi, neskôr kandizovaný zázvor spolu s bielym korením. Zázvor sa dostáva aj do palety chutí, stáva sa mierne pichľavým a doplnený je dotykom sušených bylín.

Ron Cristóbal Santa Maria Islay Finish

Ron Cristóbal Santa Maria Islay Cask Finish

Ron Cristóbal Santa Maria Islay Finish je 15-ročný rum vyrobený v roku 2007. Ide o najstarší rum z tohtoročnej série Santa Maria. Svoje zrenie dokončil finišom v sude po whisky zo škótskeho regiónu Islay. Whisky pochádzajúce z tohto regiónu sú známe svojim výrazne rašelinovým a dymovým charakterom, ktorý prepožičali aj tomuto rumu. Fľašovanie prebehlo v auguste roku 2022 s celkovým počtom 1509 kusov fliaš. Obsah alkoholu je príjemných 44%.

Po naliatí do pohárika vo vôni rumu nájdete jasný vplyv Islay whisky - tóny dymu, kože, vatry a spáleného dreva. Pod nimi sa ukrýva príjemná vrstva ovocných tónov ako je kandizovaná papája a pomarančová marmeláda. Chuť rumu je sladká, nájdete v nej med, mashmallow a ľahký dotyk citrusov. V závere sa ku slovu hlási opäť rašelina prechádzajúca až do náznakov údenej slaniny.

Sušenie jačmeňa dymom

Obrázok hore: sušenie jačmeňa dymom z rašeliny. Týmto spôsobom získava whisky svoj dymový charakter. Zdroj: drinkspirits.com

Set celej série rumov Ron Cristóbal Santa Maria pre skutočných objaviteľov

Chcete ochutnať rumy Santa Maria, no neviete sa rozhodnúť, ktorý bude najlepšou voľbou? Prečo si nevziať rovno všetky a porovnať si ich chute v celej svojej kráse? V našom e-shope nájdete zvýhodnený set Ron Cristóbal Santa Maria 2022, ktorý je na to ako stvorený!

Ron Cristóbal Santa Maria

Odporúčané produkty
Gift
0.7 L
43%
(0 recenzií)
Na sklade
Cena (s DPH)
66,90 €
Gift
0.7 L
44%
(0 recenzií)
Na sklade
Cena (s DPH)
66,90 €
Gift
0.7 L
45%
(0 recenzií)
Na sklade
Cena (s DPH)
66,90 €
Ďalšie zaujímavé články
5 výborných whiskey, ktorými osláviť Deň sv. Patrika
 · 3 min čítania

5 výborných whiskey, ktorými osláviť Deň sv. Patrika

V našom blogu o sviatku sv. Patrika sa dočítate niečo o samotnom svätcovi, ale tiež zistíte, ktorú írsku whiskey sa oplatí ochutnať.
Prečítať článok
Eventový priestor pre váš teambuilding a firemné podujatia
 · 2 min čítania

Eventový priestor pre váš teambuilding a firemné podujatia

Čo u nás nájdete: Reprezentatívny priestor - Súkromné priestory v centre Bratislavy s interiérom na úrovni Chutný catering - Hlavné jedlá, salámové a syrové misy, fingerfood,... Riadené degustácie - Ochutnávka prémiového alkoholu s odborným…
Prečítať článok