Šumivé víno alebo šampanské? Ako sa vyrábajú a v čom je rozdiel?

Šumivé víno alebo šampanské? Ako sa vyrábajú a v čom je rozdiel?

Šampanské, sekt a sýtené víno naozaj nie sú to isté. Viete, v čom spočíva ich výroba a ako sa líšia?

Žiadna rodinná oslava sa dnes už snáď ani nezaobíde bez fľaše šumivého vína či šampanského na prípitok. Hoci na Slovensku celkom bežne označujeme každé bublinkové víno ako šampanské, ani zďaleka to tak nie je správne. Viete, aký je naozaj rozdiel medzi šampanským, šumivým vínom a sýteným vínom?

Rozdiel medzi šumivým vínom (sektom) a sýteným vínom

Bublinkové vína, alebo teda vína s obsahom CO2, ktoré bežne nájdete v obchodoch, môžeme rozdeliť na šumivé vína, sýtené vína a šampanské. Rozdiel medzi všetkými troma je podstatný.

Šumivé vína alebo inak aj sekty sa vyrábajú z kvalitnej zmesi vín - cuvée. Do tejto zmesi sa pridajú kvasinky a cukor a víno následne kvasí a zreje. Tento proces trvá aspoň šesť mesiacov a víno postupne získava svoju typickú vôňu aj chuť. Počas tohto druhotného kvasenia sa tiež cukor mení na alkohol a oxid uhličitý - víno sa tak stáva šumivým.

Pri sýtených vínach nedochádza k druhotnému kvaseniu a oxid uhličitý je do vína pridávaný umelo. Ide tak často o menej kvalitné vína, ktoré sú akousi lacnejšou náhradou sektu - šumivého vína. Sýtené víno neprechádza žiadnym procesom zrenia a rovnako ako bežná sóda či iné sýtené nápoje po otvorení fľaše rýchlo príde o svoje bublinky.

Ako sa líši sekt od šampanského?

V zásade platí, že každé šampanské je aj šumivé víno, no nie každé šumivé víno je zároveň šampanským. Šampanským sa totiž môže označovať iba šumivé víno vyrábané tzv. metódou „champenoise“ v regióne na severe Francúzska - Champagne.

Šumivé vína, ktoré pochádzajú z iných oblastí, sa často označujú ako sekty. Iné francúzske regióny ale napríklad používajú aj označenie Cremant, Taliani volajú svoje šumivé vína spumante a Nemci využívajú názov sekt. Pojem sekt sa udomácnil aj na Slovensku a aj v ďalších krajinách bývalého Sovietskeho zväzu.

Čo preferujete: aromatické šumivé víno alebo suchý sekt?

Rovnaké metódy, aké používajú pri výrobe šampanského Francúzi, sa však používajú napr. aj na Slovensku pri výrobe sektu. Preto aj naše kvalitné šumivé vína skutočne stoja za to. Výber toho pravého šumivého vína či šampanského pre vás závisí od viacerých faktorov. Máte radi sladšie, aromatickejšie vína alebo dáte prednosť skôr suchému sektu s tvrdšími rysmi? Je len na vás, čo preferujete a čo vám chutí. Ponuka šumivých vín je však mimoriadne bohatá, a preto výber nepodceňte. Kvalitný sekt dokáže podčiarknuť každú významnú udalosť, a preto aj pri jeho výbere zostaňte pozorný.

Ďalšie zaujímavé články
Čo majú spoločné rum a Britské kráľovské loďstvo?
 · 3 min čítania
Rum

Čo majú spoločné rum a Britské kráľovské loďstvo?

Ľudia si vyrábali alkohol už od počiatku vekov. Výskumníci odhalili dôkazy destilácie vo vykopávkach z obdobia starej Mezopotámie, výroba vína je dokonca zdokladovaná z ešte starších dôb. Počiatky rumu ako ho poznáme dnes sú naopak oficiálne datované "iba"…
Prečítať článok
Žiadna soľ, škorica ani zlatá kvalita. Čo ste si doteraz o pití tequily mysleli nesprávne?
 · 4 min čítania

Žiadna soľ, škorica ani zlatá kvalita. Čo ste si doteraz o pití tequily mysleli nesprávne?

Tequila. Zlatá s pomarančom a škoricou, strieborná s citrónom a soľou. Takto je naučených piť tequilu pravdepodobne 99% Slovákov. Je správne, vychutnávať si tequilu takýmto spôsobom alebo Mexičania preferujú úplne iný spôsob konzumácie? Prečítajte si…
Prečítať článok