Whisky Abeceda #1: Arran, Bruichladdich, Coffey

Whisky Abeceda #1: Arran, Bruichladdich, Coffey

Svet whisky, whiskey a bourbonu je veľmi rozmanitý. Všetci pravdepodobne poznáme tie najväčšie značky ako Jameson, Tullamore Dew alebo Jack Daniels. Pod povrchom sa však skrýva mnoho ďalších, menších aj väčších značiek, ktoré si rovnako ako tie najznámejšie mená zaslúžia našu pozornosť.

Preto sme sa rozhodli priblížiť vám aspoň zopár z nich prostredníctvom našej Whisky Abecedy. Okrem destilérií a ich značiek sa budeme venovať aj témam, ktoré s whisky, whiskey a bourbonom súvisia, napríklad významným osobnostiam alebo tiež krajinám, ktoré sú známe svojou produkciou tohto obľúbeného druhu alkoholu. Dnes začíname písmenami A, B a C. Povieme si niečo o značkách Arran, Bruichladdich a o írskom účtovníkovi menom Aeneas Coffey, ktorý na svojom dôchodku zásadným spôsobom zmenil svet whisky.

A: Arran

Arran Whisky

Arran Destillery založil Harold Currie, bývalý obchodný riaditeľ spoločnosti Chivas Brothers začiatkom 90. rokov 20. storočia. Destiléria sídli na ostrove Arran, v maličkej dedinke Lochranza, ktorá má v súčasnosti iba 200 obyvateľov. V jej blízkosti leží jazero Loch na Davie. To je mnohými ľuďmi považované za zdroj najčistejšej vody v celom Škótsku, čo samozrejme využíva aj destiléria Arran: čerpá z neho vodu pre svoju whisky.

Samotný ostrov Arran poskytuje ideálnu mikroklímu pre výrobu whisky: morský vánok a horský vzduch dodávajú počasiu sviežosť, Golfský prúd zase prináša mierne podnebie s teplotami, pri ktorých whisky veľmi dobre zreje.

Loch na Davie

Loch na Davie - zdroj jednej z najčistejších vôd v Škótsku

Proces výroby whisky Arran prebieha tradičnými postupmi. Ako hovorí samotná destiléria na svojom webe: "Whisky vyrábame starým spôsobom. Nie je to najjednoduchší ani najlacnejší spôsob, ale je najlepší."

Prvotný produkt kvasenia jačmeňa destilujú dvakrát v medených destilačných nádobách nazývaných pot still. Prvý destilát obsahuje približne 23% alkoholu, druhá destilácia už zdvíha obsah alkoholu na 68%. Táto bezfarebná tekutina je následne uložená na zrenie do dubových sudov, ktoré obsahovali vína, sherry alebo bourbon. Drevo dodáva whisky farbu a charakter a výber sudu je pravdepodobne najdôležitejším vplyvom na charakter konečnej whisky.

Pot still destilérie Arran sudy, v ktorých zreje whisky Arran

Vľavo: Pot still v destilérii Arran. Vpravo: sudy, v ktorých je uložená zrejúca whisky Arran

Mnohé whisky a whiskey sú "chill-filtered" alebo filtrované za studena. Robí sa tak z dôvodu aby sa odstránila škála rôznych látok, vrátane bielkovín a esterov, ktoré sa tvoria v procese destilácie a dozrievania. Dôvodom na filtrovanie je zväčša vzhľad, pretože tieto látky môžu po pridaní vody alebo ľadu whisky trochu zakaliť. V Arrane však veria, že tento proces filtrácie ničí niektoré jemné chute a arómy, ktoré dodávajú konečnej whisky jedinečný charakter. Preto svoje whisky nikdy nefiltrujú, ak sú fľašované nad 43% alkoholu.

Prvá trojročná single malt whisky z destilérie Arran sa dostala na trh v roku 1998 a prvá 10 ročná v roku 2006. Destiléria je známa svojími drevnatými závermi, ktoré sa najprv objavili ako mimoriadne edície fliaš. Medzičasom sa niektoré z nich stali stálou súčasťou stálej produkcie, napríklad Arran Sauternes Cask Finish, či ArranAmarone Cask Finishktoré nájdete aj v našom e-shope.

Na záver ponúkame ešte video priamo z destilérie zachytávajúce ich proces výroby:

B: Bruichladdich 

Bruichladdich

 
Bruichladdich je živým príkladom toho, že regióny Škótska nie vždy musia definovať charakter a chuť samotnej whisky. Očakávať, že každá whisky zaradená do škatuľky Islay, bude spĺňať rovnaké chuťové a aromatické kritériá nemusí byť vždy úplne na mieste. Realita je častokrát omnoho komplikovanejšia, ale zároveň aj zaujímavejšia.
 
Keď v roku 1881 Bruichladdich otvárali, išlo o jednu z najmodernejších destilérií tých čias a mnoho z jej pôvodného vybavenia sa používa dodnes. Keď o nej v roku 1885 hovoril Alfred Barnard, britský historik zameraný na destiláty a ich výrobu, popísal ju ako jedinú destilériu v oblasti Islay, ktorá nepoužíva na sušenie sladu rašelinu. Dnes v jej ponuke paradoxne nájdete jedny z najviac "zadymených" whisky na trhu.
 
Bruichladdich vďaka viktoriánskemu vybaveniu stavia svoju výrobu na tradíciách, ale nezameriava sa iba na homogénnu produkciu jedného druhu whisky. Naopak, sú otvorení širokej palete rôznych štýlov a expresií. Sami o sebe hovoria, že veria v progres a inováciu. Snažia sa vyrábať pútavý alkohol, ktorý rebeluje proti zabehnutým normám klasickej škótskej whisky.
 
destileria bruichladdich

Exteriér destilérie Bruichladdich s pôvodným medeným pot stillom

Destiléria si prešla viacerými obdobiami pozastavenej produkcie, pričom posledné obnovenie činnosti zaznamenala v roku 2012. Bruichladdich svoje whisky vyrába z biojačmeňa a z jačmeňa vypestovaných na ostrove Islay, vďaka čomu prebieha celý proces od pestovania, cez fľašovanie až po zrenie priamo na ostrove. Ich whisky zreje v čistých dubových sudoch, a tiež v sudoch po sherry. Do štandardného sortimentu patria nerašelinové whisky ako Bruichladdich The Classic Laddie, rašelinové Bruichladdich Port Charlotte, ale aj mimoriadne rašelinové Bruichladdich Octomore whisky. My jednoznačne odporúčame silne dymové Octomore, ale ak preferujete niečo klasickejšie, určite neoľutujete kúpu ani ostatných whisky z tejto kvalitnej škótskej destilérie.

Ak chcete vidieť niečo viac zo zákulisia výroby whisky Bruichladdich, pripájame video z ich kanálu na youtube, ktoré zachytáva ich prvé využitie raže vypestovanej výhradne na ostrove Islay v roku 2017.

C: Coffey, Aeneas

Aeneas Coffey

Jedna z najzásadnejších postáv vo vývoji modernej škótskej whisky, Aeneas Coffey, paradoxne pochádzal z Írska. Svoju kariéru postavil v oblasti daňových úradov, kde sa mu podarilo získať aj pomerne rešpektovanú pozíciu. Ani Coffey sa však nevyhol starobe a ako to už býva, po odchode na dôchodok získal mnoho voľného času, ktorý využil veľmi produktívne. Až tak, že zmenil chod doterajšieho sveta whisky.

V roku 1830 totiž Coffey podal žiadosť na patentový úrad. Chcel si registrovať nový destilačný prístroj, ktorý umožňoval tzv. kontinuálnu destiláciu. V porovnaní s dovtedy používanými destilačnými prístrojmi umožňoval niekoľkonásobne zvýšiť produkciu alkoholu. Akokoľvek sa to môže zdať z biznisového hľadiska lákavé, Coffey prekvapivo so svojim patentom u Írskych destilérií nepochodil. Jameson aj Powers jeho prepracovanú verziu destilácie odmietli a rozhodli sa pokračovať vo výrobe tradičným spôsobom, využitím kotlíkovej destilácie, tzv. pot still.

Čo v Írsku odmietli, prijali Škóti s otvorenou náručou. A tak už onedlho po príchode Coffey Stillu používalo jeho aparáty viacero destilérií, hlavne pri výrobe oblinej (grain) whisky. Na základe takejto whisky namiešal škótsky obchodník Andrew Usher prvú pravú blended whisky, no a zvyšok už je história. Blended whisky ovládla väčšinu trhu najmä kvôli rýchlej výrobe a nižšej cene. Odporcovia takto vyrobenej whisky tvrdili, že ide o "mŕtvu vodu", ktorá stratila všetky dôležité chute a arómy. Druhý tábor v nej naopak videl budúcnosť tohto destilátu.

Nech už je to tak, či onak, nemožno poprieť, že Aeneas Coffey zanechal svetu whisky dedičstvo takého rozmeru a významu, ktoré prekonal málokto. Jeho destilačná technológia sa neskôr začala používať aj pri produkcii iných druhov alkoholu, akým je napríklad kvalitný rum.

To je na dnes z našej Whisky Abecedy všetko, veríme, že sa vám tento blog páčil a že ste si v článku našli nové zaujímavé informácie. Ak ste whisky nadšenci, nezabudnite si pozrieť aj naše ďalšie články o whisky, a taktiež si prezrite aj širokú ponuku whisky z celého sveta na našom eshope.

Odporúčané produkty
0.7 L
50%
5
(1 recenzia)
Na sklade
Cena (s DPH)
83,90 €
Gift
0.7 L
50%
(0 recenzií)
Na sklade
Cena (s DPH)
59,90 €
Ďalšie zaujímavé články
Limitovaná edícia rumu Ron Cristóbal Santa Maria 2022
 · 9 min čítania
Rum

Limitovaná edícia rumu Ron Cristóbal Santa Maria 2022

Počas školských časov sa určite väčšina z nás učila o Krištofovi Kolumbovi. Tento moreplavec a svetoznámy objaviteľ veľkou mierou prispel k objavovaniu nových zákutí Zemegule. Pamätať si možno budete aj na názvy Kolumbových lodí - Niña, Pinta a Santa Maria.…
Prečítať článok
Predstavujeme Planteray (Plantation) Cut & Dry
 · 3 min čítania
Rum

Predstavujeme Planteray (Plantation) Cut & Dry

Maison Ferrand a West Indies Rum Distillery nám oznámili svetovú premiéru Planteray Cut & Dry, remeselne vyrobeného rumu 100 % z Barbadosu, infúzovaného miestne získaným kokosom. Tento rum je zároveň prvý pod novým obchodným názvom, Planteray, ktorý nahradil…
Prečítať článok