;

Whisky & Whiskey

Whisky alebo whisky je jeden z najpopulárnejších destilovaných nápojov na svete. Vyrába sa z kvaseného obilia. Rôzne zrná (ktoré môžu byť sladové) sa používajú pre rôzne odrody vrátane jačmeňa, kukurice, raže a pšenice. Whisky zvyčajne zreje v drevených sudoch, vyrobených zo spáleného bieleho dubu.

.

WHISKY & WHISKEY

Aby sme whisky mohli nazvať whisky, musí tento nápoj spĺňať určité parametre. Typickými zjednocujúcimi charakteristikami rôznych druhov sú fermentácia zŕn, destilácia a starnutie v drevených sudoch.

Destilácia whisky

Proces destilácie whisky prebieha dvomi hlavnými spôsobmi - prostredníctvom destilačných hrncov a stĺpovou metódou.

Hrncová metóda

Zariadenie na výrobu whisky je zvyčajne vyrobené z medi, pretože odstraňuje z alkoholu zlúčeniny na báze síry, ktoré by naňho mohli mať veľmi nepríjemné účinky. Moderné zariadenia sú vyrobené z nehrdzavejúcej ocele s medenými súčiastkami (potrubie bude napríklad obložené meďou spolu s medenými doskami vloženými pozdĺž stien). Najjednoduchší štandardný destilačný prístroj je bežne známy ako hrniec (po anglicky pot still), a pozostáva z jedinej vyhrievanej komory a nádoby na zhromažďovanie čisteného alkoholu.

Stĺpová metóda

Stĺpové destilačné zariadenia sa často používajú pri výrobe grain whiskey a sú najbežnejšie používanými druhmi ešte vo výrobe bourbonu a iných amerických whiskey. Stĺpové štítky sa fungujú ako séria hrncov, spomenutých vyššie, vytvorených v dlhej zvislej trubici.

Zrenie

Whisky nezreje vo fľaši. Zreje iba v sude, takže ak na fľaši vidíte jej vek, je to čas medzi destiláciou a fľaškovaním. Whisky, ktoré boli fľašované pred veľa rokmi môžu mať vysokú hodnotu. Je to však predovšetkým zo zberateľského pohľadu, nie z pohľadu kvality. Dvadsaťročná whisky z roku 1997 teda nebude v roku 2017 automaticky braná ako štyridsaťročná, ale stále iba ako dvadsaťročná.

Počas zrenia na drevené sudy spolu s whisky na seba vzájomne pôsobia a tak sa postupne tvaruje farba, vôňa a predovšetkým chuť. Konkrétne sa počas zrenia deje až šesť procesov, vďaka ktorým má whisky svoje špecifické atribúty. Ide o extrakciu, odparovanie, oxidáciu, koncentráciu, filtrácia a zafarbenie.

Typy whisky

Whisky pochádza predovšetkým z oblastí, kde sa vo veľkom pestuje obilie. Poznáme pomerne veľké množstvo druhov whisky, predstavme si hlavné kategórie:

  • Malt whisky
    • vyrobená zo sladového jačmeňa
  • Grain whisky
    • vyrobená z ľubovoľných druhov obiliných zŕn
  • Single malt whisky
    • vyrobená v jednej destilérke z jedného druhu sladových zŕn. Pokiaľ nie je whisky označená ako Single Cask, obsah vo fľaši môže pochádzať z viacerých sudov a rokov. Vo väčšine prípadov sa Single malt whisky označujú názvom destilérky s označením veku a niekedy aj náznakom niektorých špeciálnych úprav, ako je dozrievanie v portových sudoch.
  • Blended whisky
    • vyrába sa zo zmesi niekoľkých druhov whisky. Blend môže obsahovať whisky z viacerých destilériek, mal by si však zachovať typické chuťové a aromatické vlastnosti, typické pre svoju značku.

 

V Alko90 máme na výber viac ako 250 druhov whisky. Vyberte si napríklad škótsku whisky, americkú whiskey alebo whisky z krajín ako Írsko, Japonsko, Kanada, či dokonca Slovensko.

 
 

Najpredávanejšie

3
298 13298
Značky
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Druh
Počet rokov

Stránka 1 z 24 - 283 položiek celkom

Ďalšie produkty

Stránka 1 z 24 - 283 položiek celkom

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.