Zaujímavosti, ktoré ste o koňaku nevedeli
Zaujímavosti, ktoré ste o koňaku nevedeli
Na začiatok si povedzme niečo o pohrome, ktorá ovplyvnila výrobu koňaku na dlhé roky. Tragické roky výroby koňaku boli 70. roky 19. storočia. Veľká časť viníc v regióne okolo mestečka Cognac bola zničená obávaným škodcom - fyloxérou. Hovorí sa mu aj skaza európskych viníc. Ten sa do Európy dostal z Ameriky a pravdou je, že sa prehnal takmer celou Európou. 240 tisíc hektárov viníc určených na výrobu koňaku bolo vtedy bez milosti zničených.
Poznáte výrobcov koňaku?
Aby sme nezačínali len tragicky, spomenieme na začiatok známych výrobcov koňaku, ktorí už vtedy existovali. Jednalo sa tak napríklad o firmy Hennessy, Rémy Martin, či Courvoisier.
Voda života
Koňak je jedným z druhov brandy, ktoré sa tiež prezýva eau de vie (čiže voda života). V skratke môžeme povedať, že koňak sa vyrába destiláciou vína z bieleho hrozna a následným zrením v dubových sudoch.
Zaujímavá vec o tomto víne je, že sa nedá skoro vôbec piť. Má suchú, trpkú chuť a minimálne množstvo alkoholu (8,5%). Lenže práve toto víno a zrenie koňaku dáva nápoju jeho typickú chuť a nezameniteľný buket. Zbiera sa v októbri, kedy sa hrozno šetrne spracuje tradičnými tlakovými lismi, žiadnymi inými. Sladenie je prísne zakázané!
Doba zrenia v dubových sudoch ovplyvňuje kvalitu koňaku
Zrenie prebieha v sudoch, kde koňak dostáva svoju príjemnú farbu, a tiež sa tu dotvára jeho chuť. Zaujímavé je, že sa každý rok zo sudu odparia približne 3% koňaku, čiastočne sa jedná o vodu a čiastočne o alkohol. Takto sa znižuje koncentrácia alkoholu vo vyzretom destiláte. Avšak, aby bola dosiahnutá výsledná koncentrácia alkoholu okolo 40%, musel by takto zrieť zhruba 40 až 50 rokov. Preto je častejšie, že sa koňak na túto koncentráciu alkoholu zriedi s vodou. Podľa dĺžky zrenia tiež rozlišujeme základné druhy koňakov:
V.S. - Najkratšia doba, teda najmenej 2 roky, zreje koňak označovaný V.S., čiže very special.
V.S.O.P. - Najmenej štyri roky zreje koňak označovaný V.S.O.P., čiže very superior old pale. Pre príklad a ochutnávku je veľmi dobrý Rémy Martin V.S.O.P.
X.O. - No a najdlhšie, teda minimálne 6 rokov, zreje koňak označený X.O., čiže extra old.
Sudové drevo pochádza zo stredného Francúzska
Výnimočné vlastnosti získava koňak tým, že roky leží v drevených sudoch. V nich sa neponecháva náhode, práve ich vlastnosti môžu totiž výrazne ovplyvniť kvalitu. Zásadne sa používajú len sudy vyrobené z duba z Troncaiského či Limousinského lesa, v nich je totiž obsiahnutého najviac lignínu (okolo 23%) a tanínu (asi 6%).
Koňak Pierre Ferrand
Na záver ešte spomenieme značku kvalitných koňakov Pierre Ferrand, ktorá patrí medzi špičku v produkcii tohto druhu alkoholu. Ferrand Cognac vďačí za svoju osobitosť nielen prostrediu, hroznu, destilácii, sudom alebo pomalému starnutiu. Svoj osobitý charakter získavajú aj vďaka jemnému a precíznemu umeniu blendovania. V Logis d'Angeac odovzdalo päť generácií majstrov pivníc svoje nahromadené znalosti svojim nástupcom. Chce to roky praxe, veľký talent a intuíciu, kým si blender dokáže vybrať tie správne koňaky, ktoré sa budú najlepšie dopĺňať a spoja sa v dokonalej harmónii, aby vytvorili naozaj výnimočný koňak.