Millonario Reserva Especial 15 Y.O.
Popis
Millonario Reserva Especial 15 je jemný trstinový peruánsky rum s bohatou tradíciou, históriou a zaujímavým príbehom. Jeho sladký buket a plný prejav je daný pomalou fermentáciou trstinovej melasy, delikátnou destiláciou a zreniu až 15 rokov v dubových sudoch štvorstupňovou metódou solera.
Chuť a vôňa
karamelčokoládahrozienkaklinčekyhnedý cukor |
---|
Príbeh rumu Millonario
História rumu Millonario siaha do roku 1904, kedy miestni farmári založili statok Hacienda Agrícola de Chiclayo v rovnomennom mestečku medzi oceánom a horami, ktoré miestni nazývajú aj "Mesto priateľstva". Farmári sa tu zjednotili, aby mohli vo veľkom obchodovať s tou najkvalitnejšou cukrovou trstinou, ktorú tu produkovali. V roku 1922 zámožná peruánska rodina Piera de Castillo na čele s Donom Ronaldom odkúpila celú haciendu spolu s trstinovými plantážami a vybudovala rafinériu na jej spracovanie. Technológia však bola na nízkej úrovni, rodina nedokázala konkurovať producentom z Karibiku a tak sa Don Ronaldo rozhodol poslať svojho syna Augusta študovať chémiu na Cambridge, aby získal know-how. Augusto sa naučil všetko, čo bolo potrebné a v roku 1938 priviezol z Londýna špeciálny cylindrový prístroj na spracovanie trstiny a tradičný škótsky destilačný prístroj, vďaka ktorému mohli začať kvalitnú cukrovú trstinu destilovať a ktorý sa používa dodnes (!). Receptúru obmieňali a testovali dlhých 12 rokov, až v roku 1950 uzrel sveta perfektný rum. Málokto si tento kvalitný nápoj mohol dovoliť a tak dostal názov rum pre milionárov - Ron Millonario. V roku 2004 sa k receptúre náhodou dostal taliansky vizionár Fabio Rossi, aby oživil tento peruánsky poklad a musíme poznamenať, že sa mu to podarilo naozaj znamenite.
Millonario 15 Reserva - výnimočné chuťové a vizuálne vlastnosti
Prvé, čo človeka na tomto rume zaujme je jednoznačne dizajnové balenie. Destilérka prišla na trh s unikátnym slameným obalom fľaše, ktoré je na prvý pohľad niečo úplne iné ako ponúkajú všetky ostatné rumy. Čo nás však teší ešte viac je vyváženosť vôní a chutí tohto excelentného rumu.
Millonario má hlbokú jantárovú farbu, ktorá v sebe ukrýva bohatú a dlhotrvajúcu arómu plnú kandizovaného ovocia, kakaa, kokosu, sliviek a klinčekov. Hneď ako dáte rum na jazyk, očarí vás jemne korenistá chuť spomínaných klinčekov, ktorá sa rozvinie do sladkej, až sirupovej príchute, v ktorej dominuje maslový keksík a karamel s náznakmi fíg, ďatlí, melasy a tmavého cukru. Zakončenie je veľmi jemné a pomalé.
Vôňa: Kandizované ovocie, kakao, kokos, slivky.
Chuť: Klinčeky, hrozienka, karamel, melasa a hnedý cukor.
Zakončenie: Extrémne jemné a pomalé.
Ocenenia
Millonario 15 Reserva Especial je jedným z najoceňovanejších rumov vo svojej kategórii. Medzi najvýznamnejšie ocenenia patria: zlatá medaila z výstavy The Spirits Business 2014 v kategórii 12 rokov a staršie, zlatá medaila z International Spirituosen Wettbewerb 2013 a ocenenie rum roka 2012 od významného rumového blogera Rum Howler.
Technologické parametre
Obsah alkoholu : 40%
Krajina pôvodu: Peru
Surový materiál: Melasa
Doba fermentácie: 2 až 4 dni
Destilácia: Tradičná škótska stĺpcová metóda
Stránka výrobcu: https://www.ronmillonario.com/
Čo ďalej?
Chceli by ste tento rum ochutnať? Výborne! Pridajte si ho do košíka. Chceli by ste vyskúšať niečo iné? Pozrite si ďalšie rumy v našej ponuke.
Recenzie a hodnotenie
Články
AlkoRozhovory: Mario Navarro z Millonario rumu
Darčeky pre obchodných partnerov: 4 tipy ako si neurobiť hanbu, ale zavďačiť sa
#AlkoOkoloSveta | Zastávka č. 6: Južná Amerika
Značka Ron Millonario pochádza z magickej krajiny na východe južnej Ameriky, z Peru. V roku 1904 bola na severe tejto krajiny založená Hacienda Agricola de Chiclayo. Išlo o malú usadlosť medzi oceánom a horami, ktorá bola známa aj ako "mesto priateľstva". Presne na tomto mieste sa malá skupina farmárov rozhodla začať obchodovať s cukrom, a tak založili vlastnú refinériu.
O niekoľko rokov neskôr, v lete 1938 opustila Londýn loď smerujúca do Peru, nesúca techniku na mletie cukrovej trstiny a tiež škótsky column still - destilačné zariadenie, ktoré započalo rumovú históriu tohto miesta. Meno Millonario dostal Don Rolando Piera de Castillo od pracovníkov plantáží s cukrovou trstinou. Bol hlavou majetnej rodiny Piera de Castillo, ktorá okrem iného kúpila aj už spomínanú haciendu.
Neskôr, v roku 2004 Fabio Rossi počas hľadania nových produktov objavil v Peru práve túto destilériu, ktorá ho zaujala veľmi vysokou kvalitou rumu. Rozhodol sa začať pracovať na distribúcii ich rumov do celého sveta, čo sa mu nakoniec aj podarilo. Vďaka jeho snahe je dnes Ron Millonario značka, ktorá sa môže radiť medzi tie najlepšie rumy sveta.