Plantation Isle of Fiji + Xaymaca + Barbados 5 Y.O. + 6 x pohár zadarmo
V sete nájdete 4 produkty
Vyskúšajte vyšší rad a spoznajte ešte lepšiu chuť
Plantation Isle Of Fiji je vyrobený tradičnými technikami s využitím tej najlepšej cukrovej trstiny z Fidži. Je destilovaný z čistej melasy po 4-5 dňovej fermentácii. Spočiatku dozrieva v tropickej klíme ostrova Fidži po dobu 2 až 3 roky, následne je presunutý na juhozápad Francúzska, kde dozrieva vo francúzskych dubových sudoch jeden rok, vďaka ktorým získava príjemné tóny exotického ovocia a hrozienok. Odporúčame vychutnať si ho čistý bez ľadu.
Farba: Zlatá.
Vôňa: Intenzívna, melasa, hrušky, čerstvé ovocie, jemný náznak korenia, jablko, banán, egreš, muškátový oriešok, vanilka, jemné dymové tóny.
Chuť: Bohatá, ovocná, tóny vanilky, med, zázvor, sušené slivky, kokos, hrozienka.
Zakončenie: Dlhé, ovocné, banán, bourbon, korenie.
Čo ďalej?
Chceli by ste tento rum ochutnať? Výborne! Pridajte si ho do košíka. Chceli by ste vyskúšať niečo iné? Pozrite si ďalšie rumy v našej ponuke.
100% POT STILL RUM
Pôvod: Jamajka
Fermentácia: 1 až 3 týždne
Prvotné zrenie: 1-3 roky v sudoch po bourbone
Druhotné zrenie: 1 rok v sudoch po koňaku Ferrand
Aróma: Veľmi komplexná, mierne dymová, náznaky byliniek, vanilka, banány, pomaranč.
Chuť: Suchá, kvetinová, marhule, broskyne, ananás, korenie, orechy.
Servírovanie:
Xaymaca Special Dry je vynikajúci degustačný rum, ktorý si môžete vychutnať priamo, alebo s kockou ľadu, prípadne s pár kvapkami čistej vody.
S produktom Xaymaca Special Dry som Vám podarí ponoriť do kultúry, ktorá je jedinečná pre jamajský rum.
Xaymaca pripomína meno, ktoré ostrov dostal od jeho prvých obyvateľov Arawakov. Rum je návratom k pôvodom jamajského rumu v celej jeho zložitosti a intenzite. Vďaka svojej najnovšej investícii v Karibiku vlastní Plantation tretinu mýtického jamajského liehovaru „Long Pond“ a „Clarendon“. Vďaka týmto výnimočným výrobným nástrojom si Alexandre Gabriel splnil sen o zmiešaní 100% pot still, ktorý je stále jamajským rumom.
Prístup k týmto dvom symbolickým liehovarom s ich destilačnými prístrojmi, ktoré vyzerajú ako starodávne pachydermy, je realizáciou sna. Ponoril sa do tejto tradície predkov a vytvoril rum, po ktorom celý život sníval.
Niektoré z radu ocenení, ktoré rum získal:
Čo ďalej?
Chceli by ste tento rum ochutnať? Výborne! Pridajte si ho do košíka. Chceli by ste vyskúšať niečo iné? Pozrite si ďalšie rumy v našej ponuke.
Americké dubové sudy sú domovom tohto rumu, kde zreje tri až štyri roky. Následne rum zreje vo francúzskych dubových sudoch Ferrand, ktoré mu dodajú výraznú arómu a chuť. V týchto sudoch zreje 1 až 2 roky. Výsledkom je jemný a tropický rum, vynikajúci pre aperitívy alebo klasické koktaily ako Mai Tai.
Aróma: Vo vôni cítiť tabak, hrozienka, čokoládu, vanilku.
Chuť: Chuť začína ovocnými tónmi, ktoré neskôr prechádzajú do jemných dymových, dominuje čokoláda.
Technologické parametre
Surovina: melasa
Fermentácia: 3 až 4 dni
Destilácia: dvojitá column destilácia
Kontinentálne starnutie: 1-2 roky v sudoch Ferrand
Obsah pridaného cukru: 16 g / l
História rumu
Prvá písomná zmienka o existencii rumu pochádza z ostrova Barbados v roku 1647, je však isté, že výroba rumu sa odohrávala na ostrove od začiatku 17. storočia. Vo Francúzsku prichádza uvedenie rumu neskôr a to v roku 1694. Rum sa v tom čase považoval za liek. Priemerná kvalita a lacná produkcia znamenali, že rum sa prvotne konzumoval medzi otrokmi na plantáží (brandy a sherry sa považovali za príliš drahé, takže tie boli vyhradené pre osadníkov). Rum sa tiež stáva nápojom námorníkov a pirátov. Skutočný pokrok v destilačných technikách ešte neprišiel a dovtedy rum zostával len pre miestnych. Začiatkom osemnásteho storočia sa však rum šíri cez oceán do Európy a Severnej Ameriky.
Rumové odrody
Existujú dve hlavné výrobné metódy, ktoré sú pôvodom dvoch odlišných liehovín:
- „Tradičné rumy“ vyrobené z melasového základu
- „Agricole rumy“ vyrobené zo šťavy z cukrovej trstiny, ktorá bola potom fermentovaná a destilovaná.
Cukrová trstina
Cukrová trstina sa zberá ručne alebo strojom a potom sa, čo najskôr rozreže, rozdrví, aby sa minimalizovala degradácia cukrov obsiahnutých v trstine. Po rozomletí trstiny sa šťava extrahuje a pripravuje na kvasenie, výsledkom procesu premeny cukru na alkohol je vzniknutý kvas. Tento kvas sa následne niekoľkokrát zahrieva, aby sa extrahoval rovnaký podiel cukru a melasy pre tradičný rum.
Fermentácia
Transformácia cukru na alkohol je vyvolaná pôsobením kvasiniek. Fermentácia môže trvať od niekoľkých hodín (v prípade ľahkých rumov) po niekoľko dní (v prípade zložitejších rumov) až po niekoľko týždňov.
Destilácia
Pôvodne boli všetky rumy destilované v malých bankách. Dnes sa však väčšina rumov destiluje kontinuálne v stĺpcoch. Táto moderná destilačná metóda, ktorú Kuba prvýkrát prijala v 19. storočí, umožňuje rýchlejšiu a plynulejšiu výrobu. Destilácia v kotli je stále dlhšia a ťažko zvládnuteľná, ale stále sa praktizuje na Jamajke, na Barbadose, v Svätej Lucii, na Haiti a v Guyane.
Zrenie
Po destilácii sa nový alkohol okamžite plní do fliaš alebo sa na určitý čas necháva skladovať v drevených sudoch. Najčastejšie používané v Karibiku sú mladé sudy po Bourbone (americký biely dub), ktoré dodávajú rumu vanilkové, korenené a mierne dymové tóny. Vďaka horúcemu a vlhkému podnebiu je podiel anjelov v Karibiku 3 - 4 krát vyšší ako v prípade destilátov vo Francúzsku alebo Škótsku, čo vysvetľuje ťažkosti s udržiavaním rumu v sude dlhšie ako 8 alebo 10 rokov.
Čo ďalej?
Chceli by ste tento rum ochutnať? Výborne! Pridajte si ho do košíka. Chceli by ste vyskúšať niečo iné? Pozrite si ďalšie rumy v našej ponuke.
Recenzie a hodnotenie
Plantation je veľmi prestížna značka rumu, ktorú si vychutná nejeden milovník rumu. Povráva sa, že samotný majiteľ Plantation Alexandre Gabriel trávi niekoľko mesiacov v roku tým, že vyhľadáva sudy, ktoré by mohol použiť pri zrení jeho čím ďalej tým populárnejšej značky. Odporúčame Vám skúsiť niektorý z Plantation produktov - PLANTATION XO 20TH ANNIVERSARY prípadne verziu s pohármi v darčekovom balení - PLANTATION XO 20TH ANNIVERSARY + 2 POHÁRE alebo balenie s rôznymi druhmi rumov tejto váženej značky - PLANTATION EXPERIENCE BOX.