Whisky Abeceda #2: Dalmore, Edradour, Fireball

Whisky Abeceda #2: Dalmore, Edradour, Fireball

Dnes pokračujeme ďalšou časťou našej série blogov pod názvom Whisky Abeceda, v ktorej vám približujeme rozmanitý svet whisky, whiskey a bourbonu. Prvú časť s písmenami A, B a C už máme za sebou, na rade sú ďalšie tri. Poďme na to!

Povieme si niečo o značkách škótskej whisky Dalmore a Edradour, a tiež o kanadskom whisky likéri menom Fireball. Spravte si pohodlie, nalejte si svoju obľúbenú whisky a môžeme začať.

D: Dalmore

Dalmore whisky

Príbeh destilérie Dalmore sa začína v pomerne ďalekej histórii Škótska. Podľa legendy totiž v roku 1263 Colin Kintailský, vodca klanu Mackenzie, zachránil život škótskeho kráľa Alexandra III., ktorý utekal pred rozzúreným jeleňom. Ako odmenu za tento čin získal klan právo používať emblém kráľovského jeleňa s 12 výbežkami na paroží. O pár storočí neskôr, v roku 1867, keď dediči rodu Mackenzie získali destilériu Dalmore, voľba ich loga bola jasná.

Samotný názov Dalmore je spojením starej nórčiny a galštiny a v preklade znamená "veľká krajina lúk". Destiléria stojí v oblasti Highlands, blízko poloostrova Black Isle, kde údajne rastú jedny z najlepších škótskych odrôd jačmeňa. Lokalitu zvolili jej zakladatelia naozaj skvele, má dostatok obilnín, bohatý zdroj čistej vody z rieky Alness a tiež množstvo ložísk kvalitnej lokálnej rašeliny.

Destiléria Dalmore

Budova destilérie Dalmore.

V Dalmore pokračujú v tradícii, ktorá si cení posvätnosť suda. Ich sudy vyberá ručne master distiller, Richardom Patersonom. Pochádzajú z tých najlepších svetových vínnych pivníc a exkluzívnych vinárstiev. Typický Dalmore štýl sa odvíja od blízkeho vzťahu s jedným z takýchto vinárstiev. Ide o podnik Gonzáles Byass, ktorý svoje sudy po 30 ročnom sherry a Matusalem oloroso sherry odkladá výhradne pre túto destilériu. Tieto sudy obohacujú Dalmore whisky o čokoládový a pomarančový charakter a tiež dodávajú bohaté orieškové chute.

Nižšie pripájame veľmi pekne spracované video kde rozpráva priamo Richard Peterson na tému "The Art of Maturation", teda umenie zrenia.

Dlhú dobu bola jediným výrobkom destilérie ich 12 ročná single malt whisky, avšak časom prišli aj staršie 21 a 30 ročné verzie zároveň s Gran Reservou (v minulosti známou ako Cigar Malt). V roku 2002 sa 62 ročná fľaša ich whisky predala za úctyhodných 25 877 libier! Odvtedy nestavali výlučne na ich hlavnej ponuke, ale sústredili sa aj na predaj limitovaných edícií. Z tej dostupnejšej škály Dalmore whisky určite stojí za pozornosť ich Dalmore 15 Y.O. Single Malt, ktorá ukazuje charakteristicky bohatý, ovocný vplyv sherry sudov, ale tiež ucítite rôzne koreniny, napríklad klinčeky, škoricu a zázvor.

E: Edradour

Edradour whisky 10 y.o.

„Edradour je posledná pôvodná „farmárska“ destiléria s veľmi tradičným vybavením ... ich kotle sú najmenšie v Škótsku, no práve to prispieva k výrazne výnimočnému charakteru ich sladu." Michael Jackson, whisky expert.

Edradour patrí k najmenším destilériam v Škótsku. Používa viacero tradičných destilačných prístrojov a postupov a mnohí ich nazývajú jednou z mála destilérií, ktorá pokračuje v skutočne tradičnom štýle whisky. Ich názov pochádza z galského slovného spojenia "Eadar Dhà Dhobhar", čo znamená "medzi dvomi riekami". Destiléria leží v regióne Highlands, konkrétne v mestečku Pitlochry, ktoré nemá viac ako 3000 obyvateľov.

Destiléria Edradour

Edradour prežil až do súčasnosti aj napriek viacerým ťažším obdobiam, ktoré sa striedali s obdobiami prosperity: zažili pôvodný veľký úspech blendovanej whisky, následne vlastníctvo mafiou z New Yorku, boli v rukách veľkého korporátu, ale aj malých súkromných nadšencov. Dnes Edradour funguje pod zručným dohľadom master distillera menom Andrew Symington, ktorý spoločnosť vedie cestou tradičnej whisky dalo by sa povedať, že takmer až v "handmade" kvalite - mnoho prístrojov totiž dodnes nie je zautomatizovaných a musia sa ovládať ručne.

To platí aj pre výber "srdca whisky", v angličtine je tento pojem nazvaný "heart cut". Ide o časť destilátu, ktorý sa použije ako finálny produkt určený na uloženie do sudov, pričom úvodná aj záverečná časť destilovaného alkoholu, "head cut" a "tail cut", sa do sudov nepridáva. V praxi si to môžete predstaviť tak, že po začatí destilácie sa časť alkoholu nechá tiecť mimo hlavnej odbernej nádoby a to isté sa udeje aj pred ukončením destilácie. Dĺžka "hlavy" a "chvosta" je pri každom výrobcovi jedinečná a predstavuje ich výrobné tajomstvo. Zatiaľ čo iné destilérie mávajú tento proces mnohokrát zautomatizovaný, v Edradoure prebieha tradičným spôsobom, kde sa spoliehajú na dlhoročné skúsenosti ich personálu.

Spirit safe v Edradour Distillery, kde prebieha proces oddeľovania "srdca whisky".

V ponuke destilérie môžete nájsť široké spektrum rôznych whisky, od klasických single maltov v Classic Range cez Cask Strenght, ktoré fľašujú priamo zo sudov, až po rašelinové whisky a whisky finišované v sudoch po rôznych druhoch vína. Okrem svojej značky z destilérie pochádzajú tiež whisky pod menom Ballechin a Glenforres.

Na našom e-shope nájdete napríklad Edradour 10 Y.O., Edradour Ballechin 10 Y.O.miniatúry Edradour Caledonia 12 Y.O. MINI, Edradour 10 Y.O. MINI a tiež whisky, ktoré pochádzajú z ich destilérie, ale plnené do fliaš boli pod vlajkou nezávislých fľašovateľov zo Signatory Vintage, konkrétne ročníkový Balechin 2004, vynikajúcu 16-ročnú whisky, ktorá zrela v sude po burgundskom víne.

F: Fireball

Fireball whisky likér

Fireball je výborný škoricový likér na báze whisky, za ktorého hovorí už samotný názov - je to jedna veľká ohnivá guľa! Ako hovoria samotní výrobcovia, pohárik Fireballu chutí ako nebo a páli ako peklo. Tento pekelný whisky likér síce vznikol ešte koncom osemdesiatych rokov, svoj potenciál však naplno rozvinul až pred približne desiatimi rokmi. V roku 2014 na americkom trhu dokonca predbehol aj tak dobre etablované značky ako je Jameson alebo Johnnie Walker. Svoje obraty aj zisk dokázal každým rokom niekoľkonásobne zvýšiť.

V čom spočíva ich úspech? Značka sa snaží držať v tajnosti väčšinu detailov ohľadne výroby tohto nápoja, avšak nejaké informácie predsa len presiakli na povrch. Pri výrobe sa používa celá škorica, nejde teda o nijaké umelé arómy, ale skutočnú a prirodzenú škoricovú chuť. Nevieme, ako vy, ale my škoricu milujeme! Nepochybnou výhodou je aj veľmi dobrý pomer cena / výkon, no v prvom rade treba povedať, že ide o skutočne veľmi dobre zapamätateľný nápoj, ktorý jednoducho chutí výborne!

Fireball

V našom e-shope nájdete whisky likér Fireball samostatne alebo aj vo zvýhodnenom balení 3+1 zdarma!

Ak ste sa dočítali až na záver našej druhej časti Whisky Abecedy, asi to znamená, že to s whisky myslíte naozaj vážne. To nás veľmi teší, pretože my sme na tom presne tak isto! Veríme, že ste sa dozvedeli veľa nových a zaujímavých informácií a už sa nemôžeme dočkať, kedy vám budeme môcť priniesť ďalšiu časť z tejto série! Medzičasom ostaňte zdraví a nezabudnite objavovať kvalitnú whisky!

Ďalšie zaujímavé články
Japonská whisky: Príbeh ako žiak (možno) predbehol učiteľa
 · 3 min čítania

Japonská whisky: Príbeh ako žiak (možno) predbehol učiteľa

Japonská whisky je jedným z najväčších konkurentov tradičných škótskych destilériek.  Je tomu tak aj napriek faktu, že produkcia whisky v tejto nádhernej ázijskej krajine nemá tradíciu ani 100 rokov, keďže jedna z prvých destilériek, Yamazaki, otvorila svoje…
Prečítať článok
#AlkoOkoloSveta | Zastávka č. 5: Karibik
 · 3 min čítania

#AlkoOkoloSveta | Zastávka č. 5: Karibik

Zo Severnej Ameriky sa dnes presúvame do krásneho a exotického Karibiku. Karibské ostrovy sú preslávené svojimi nádhernými plážami, zaujímavou kultúrou, a v neposlednom rade svojim kvalitným rumom. Ich kvalita spočíva najmä v skvelých podmienkach na…
Prečítať článok