Plantation Original Dark Rum
Popis
Zmes pôžitkárskych a komplexných barbadoských a jamajských rumov Produkuje bohatý, intenzívny a hladký rum s neuveriteľnou štruktúrou, vďaka čomu je ideálnym spoločníkom pre klasické rumové koktaily aj samostatné pitie.
Jungle bird
45 ml Planteray Original tmavý rum
15 ml talianskeho červeného horkého likéru
45 ml čerstvo vylisovanej ananásovej šťavy
15 ml čerstvo vylisovanej limetkovej šťavy
12,5 ml cukrového sirupu
Podávajte v staromódnom pohári
Ozdobte ananásom a čerešňou Luxardo Maraschino Postup: Všetky ingrediencie pretrepte s ľadom a preceďte do pohára naplneného drveným ľadom.
Vyskúšajte vyšší rad a spoznajte ešte lepšiu chuť
Zmes 1-3 ročných twin column a pot still rumov z Barbadosu, rodiska rumu a 10-15 ročného pot still funku riadeného jamajského rumu. Produkuje bohatý, intenzívny a hladký rum s neuveriteľnou štruktúrou, vďaka čomu je ideálnym spoločníkom pre klasické starnuté rumové koktaily aj samostatné pitie.
Vôňa: Klinček, pečená višňa, škorica, , čierny čaj, drevitá.
Chuť: Ovocná, biele hrozienka, sušený ananás, korenená paprika
Záver: Suchý a ovocný
Ocenenia: Beverage Testing Insitute - 2023 - Gold Ultimate Spirits Challenge - 2023 - 93 Points - Great Value
Bartenders Brand Awards - 2022 - Taste & Value Gold
San Francisco World Spirits Competition - 2022 - Double Gold
Barbados
Technologické parametre:
Pôvod: Barbados a Jamajka
Surový materiál: Melasa
Fermentácia: Barbados: 72 hodín
Jamajka: 2 týždne
Destilácia: Barbados: Twin Column and Pot Still
Jamajka: Pot Still (John Dore)
Starnutie: Zmes Barbadosu vo veku 1 až 3 roky sa zmieša s jamajský pot stillom vo 10 až 15 rokov.
Množstvo pridaného cukru: 15 g / l
Ocenenia:
Beverage Testing Insitute - 2023 - Gold Ultimate Spirits Challenge - 2023 - 93 Points - Great Value
Bartenders Brand Awards - 2022 - Taste & Value Gold
San Francisco World Spirits Competition - 2022 - Double Gold
História rumu
Prvá písomná zmienka o existencii rumu pochádza z ostrova Barbados v roku 1647, je však isté, že výroba rumu sa odohrávala na ostrove od začiatku 17. storočia. Vo Francúzsku prichádza uvedenie rumu neskôr a to v roku 1694. Rum sa v tom čase považoval za liek. Priemerná kvalita a lacná produkcia znamenali, že rum sa prvotne konzumoval medzi otrokmi na plantáži (brandy a sherry sa považovali za príliš drahé, takže tie boli vyhradené pre osadníkov). Rum sa tiež stáva nápojom námorníkov a pirátov. Skutočný pokrok v destilačných technikách ešte neprišiel a dovtedy rum zostával len pre miestnych. Začiatkom osemnásteho storočia sa však rum šíri cez oceán do Európy a Severnej Ameriky.
Rumové odrody
Existujú dve hlavné výrobné metódy, ktoré sú pôvodom dvoch odlišných liehovín:
- „Tradičné rumy“ vyrobené z melasového základu
- „Agricole rumy“ vyrobené zo šťavy z cukrovej trstiny, ktorá bola potom fermentovaná a destilovaná.
Cukrová trstina
Cukrová trstina sa zberá ručne alebo strojom a potom sa, čo najskôr rozreže, rozdrví, aby sa minimalizovala degradácia cukrov obsiahnutých v trstine. Po rozomletí trstiny sa šťava extrahuje a pripravuje na kvasenie, výsledkom procesu premeny cukru na alkohol je vzniknutý kvas. Tento kvas sa následne niekoľkokrát zahrieva, aby sa extrahoval rovnaký podiel cukru a melasy pre tradičný rum.
Fermentácia
Transformácia cukru na alkohol je vyvolaná pôsobením kvasiniek. Fermentácia môže trvať od niekoľkých hodín (v prípade ľahkých rumov) po niekoľko dní (v prípade zložitejších rumov) až po niekoľko týždňov.
Destilácia
Pôvodne boli všetky rumy destilované v malých bankách. Dnes sa však väčšina rumov destiluje kontinuálne v stĺpcoch. Táto moderná destilačná metóda, ktorú Kuba prvýkrát prijala v 19. storočí, umožňuje rýchlejšiu a plynulejšiu výrobu. Destilácia v kotli je stále dlhšia a ťažko zvládnuteľná, ale stále sa praktizuje na Jamajke, na Barbadose, v Svätej Lucii, na Haiti a v Guyane.
Zrenie
Po destilácii sa nový alkohol okamžite plní do fliaš alebo sa na určitý čas necháva skladovať v drevených sudoch. Najčastejšie používané v Karibiku sú mladé sudy po Bourbone (americký biely dub), ktoré dodávajú rumu vanilkové, korenené a mierne dymové tóny. Vďaka horúcemu a vlhkému podnebiu je podiel anjelov v Karibiku 3 - 4 krát vyšší ako v prípade destilátov vo Francúzsku alebo Škótsku, čo vysvetľuje ťažkosti s udržiavaním rumu v sude dlhšie ako 8 alebo 10 rokov.
Čo ďalej?
Chceli by ste tento rum ochutnať? Výborne! Pridajte si ho do košíka. Chceli by ste vyskúšať niečo iné? Pozrite si ďalšie rumy v našej ponuke.
Recenzie a hodnotenie
Ocenenia
Ocenenia:
Beverage Testing Insitute - 2023 - Gold Ultimate Spirits Challenge - 2023 - 93 Points - Great Value
Bartenders Brand Awards - 2022 - Taste & Value Gold
San Francisco World Spirits Competition - 2022 - Double Gold
Články
Report z pivníc Plantation: ochutnali sme rum priamo zo sudu!
Plantation je veľmi prestížna značka rumu, ktorú si vychutná nejeden milovník rumu. Povráva sa, že samotný majiteľ Plantation Alexandre Gabriel trávi niekoľko mesiacov v roku tým, že vyhľadáva sudy, ktoré by mohol použiť pri zrení jeho čím ďalej tým populárnejšej značky. Odporúčame Vám skúsiť niektorý z Plantation produktov - PLANTATION XO 20TH ANNIVERSARY prípadne verziu s pohármi v darčekovom balení - PLANTATION XO 20TH ANNIVERSARY + 2 POHÁRE alebo balenie s rôznymi druhmi rumov tejto váženej značky - PLANTATION EXPERIENCE BOX.