Vážení zákazníci, v stredu 12.8., bude naša predajňa na Vajnorskej z dôvodu inventúry zatvorená. Ďakujeme za pochopenie.

Plantation Barbados 5 Y.O., 40 %, 0.7 L

Tip
1 hodnotenie
Značka: PLANTATION
22 € 18,33 € bez DPH
Skladom

Aróma: Vo vôni cítiť tabak, hrozienka, čokoládu, vanilku 

Chuť: Chuť začína ovocnými tónmi, ktoré neskôr prechádzajú do jemných dymových, dominuje čokoláda. 
ikony

Detailné informácie

Podrobný popis

Americké dubové sudy sú domovom tohto rumu, kde zreje tri až štyri roky. Následne rum zreje vo francúzskych dubových sudoch Ferrand, ktoré mu dodajú výraznú arómu a chuť. V týchto sudoch zreje 1 až 2 roky. Výsledkom je jemný a tropický rum, vynikajúci pre aperitívy alebo klasické koktaily ako Mai Tai.

Aróma: Vo vôni cítiť tabak, hrozienka, čokoládu, vanilku 

Chuť: Chuť začína ovocnými tónmi, ktoré neskôr prechádzajú do jemných dymových, dominuje čokoláda. 

Screenshot (80)

 

Technologické parametre

Pôvod: Barbados
Surovina: melasa
Fermentácia: 3 až 4 dni
Destilácia: dvojitá column destilácia
Tropické starnutie: 3 až 4 roky v sudoch z Bourbonu
Kontinentálne starnutie: 1-2 roky v sudoch Ferrand
Obsah pridaného cukru: 16 g / l

 
BARBADOS 
Príbeh rumu sa začína na Barbadose, ktorý je kolonizovaný Anglickom. Od roku 1627 bol Barbados pôvodcom pestovania cukrovej trstiny v Karibiku. Rum si získal srdcia ostrovných námorníkov, neskôr anglických námorníkov. Legenda hovorí, že keď sa námorníci vrátili do Anglicka, ponúkli rum ako darček, aby dokázali, že skutočne prekročili oceán. Nesporným rodiskom rumu je Barbados ostrov posiaty veternými mlynmi, ktoré sa používali na drvenie cukrovej trstiny pre extrahovanie šťavy. Cukrovarnícky priemysel klesá, ale ostrov naďalej produkuje vynikajúce rumy, ktoré sa vyznačujú tradičnými miestnymi metódami.  Špeciálna fermentačná technika prepožičiava miestnym liehovarom bohaté a aromatické arómy.

HISTÓRIA RUMU

Plantation_Types+de+Rhums

Prvá písomná zmienka o existencii rumu pochádza z ostrova Barbados v roku 1647, je však isté, že výroba rumu sa odohrávala na ostrove od začiatku 17. storočia. Vo Francúzsku prichádza uvedenie rumu neskôr a to v roku 1694. Rum sa v tom čase považoval za liek. Priemerná kvalita a lacná produkcia znamenali, že rum sa prvotne konzumoval medzi otrokmi na plantáží (brandy a sherry sa považovali za príliš drahé, takže tie boli vyhradené pre osadníkov). Rum sa tiež stáva nápojom námorníkov a pirátov. Skutočný pokrok v destilačných technikách ešte neprišiel a dovtedy rum zostával len pre miestnych. Začiatkom osemnásteho storočia sa však rum šíri cez ocenán do Európy a Severnej Ameriky.

RUMOVÉ ODRODY

Existujú dve hlavné výrobné metódy, ktoré sú pôvodom dvoch odlišných liehovín:
- „Tradičné rumy“ vyrobené z melasového základu
- „Agricole rumy“ vyrobené zo šťavy z cukrovej trstiny, ktorá bola potom fermentovaná a destilovaná.


Cru+du+Rhum+-+Production+-+VIEILLISSEMENT

CUKROVÁ TRSTINA

Cukrová trstina sa zberá ručne alebo strojom a potom sa, čo najskôr rozreže, rozdrví, aby sa minimalizovala degradácia cukrov obsiahnutých v trstine. Po rozomletí trstiny sa šťava extrahuje a pripravuje na kvasenie, výsledkom procesu premeny cukru na alkohol je vzniknutý kvas. Tento kvas sa následne niekoľkokrát zahrieva, aby sa extrahoval rovnaký podiel cukru a melasy pre tradičný rum.

Fermentácia

Transformácia cukru na alkohol je vyvolaná pôsobením kvasiniek. Fermentácia môže trvať od niekoľkých hodín (v prípade ľahkých rumov) po niekoľko dní (v prípade zložitejších rumov) až po niekoľko týždňov.

 

DESTILÁCIA

rhum-folies-chapo

Pôvodne boli všetky rumy destilované v malých bankách. Dnes sa však väčšina rumov destiluje kontinuálne v stĺpcoch. Táto moderná destilačná metóda, ktorú Kuba prvýkrát prijala v 19. storočí, umožňuje rýchlejšiu a plynulejšiu výrobu. Destilácia v kotli je stále dlhšia a ťažko zvládnuteľná, ale stále sa praktizuje na Jamajke, na Barbadose, v Svätej Lucii, na Haiti a v Guyane.

Zrenie

Po destilácii sa nový alkohol okamžite plní do fliaš alebo sa na určitý čas necháva skladovať v drevených sudoch. Najčastejšie používané v Karibiku sú mladé sudy po Bourbone (americký biely dub), ktoré dodávajú rumu vanilkové, korenené a mierne dymové tóny. Vďaka horúcemu a vlhkému podnebiu je podiel anjelov v Karibiku 3 - 4 krát vyšší ako v prípade destilátov vo Francúzsku alebo Škótsku, čo vysvetľuje ťažkosti s udržiavaním rumu v sude dlhšie ako 8 alebo 10 rokov.


Čo ďalej?

Chceli by ste tento Plantation ochutnať? Výborne! V ponuke máme aj druhy od tejto značky, zaujímavá voľba je určite darčekové balenie XO so štýlovými rumovými pohárikmi na stopke. Pridajte si ho do košíka, objednajte si ho a my objednávku vyexpedujeme do 24 hodín. Nevyhovuje vám? Skúste si pozrieť ďalšie produkty značky Plantation alebo si vyberte z ďalších takmer 500 rumov z celého sveta.

 

Dodatočné parametre

Kategória: Rum Trinidad a Tobago
Hmotnosť: 1.3 kg
Druh: Tmavý rum
Počet rokov: 3
EAN: 3460410524423

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Pridať komentár
Nevypĺňajte toto pole: